SAD
0

Kancerogeni gen pronađen u vodovodima 31 grada

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Ekološka grupa koja je analizirala vodu za piće u 35 gradova širom SAD-a, uključujući i Washington, utvrdila je da vodovod u 31 gradu sadrži vjerovatno kancerogeni heksavalentni hrom.

Istraživanje, koje će u ponedjeljak objaviti Radna grupa za okoliš (EWG), prva je nacionalna analiza prisutnosti heksavalentnog hroma u vodi za piće koja će biti predočena javnosti, izvijestio je The Washington Post.

Studija je objavljena u trenutku kada Agencija za zaštitu okoliša (EPA) razmatra treba li odrediti ograničenja za heksavalentni hrom u vodi iz slavine. Agencija proučava taj teški metal otkako ga je 2008. godine Nacionalni program za toksikologiju, dio Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), označio kao "vjerovatno kancerogen".

Američka savezna vlada ograničava iznos "ukupnog hroma" u vodi za piće i zahtijeva da gradski vodovodi provode ispitivanja, ali to uključuje i trovalentni hrom, mineral koji ljudi trebaju za metabolizam glukoze, kao i heksavalentni hrom, metal koji izaziva rak kod laboratorijskih životinja.

Kalifornija, koja među 50 američkih saveznih država prednjači u zaštiti okoliša, 2009. je poduzela prve korake u ograničavanju količine heksavalentnog hroma u vodi za piće, predlažući "javnozdravstveni cilj" za sigurni nivo od 0,06 dijelova na milijardu.

Prihvati li Kalifornija zakonom tu granicu, bit će prva u SAD-u.

Heksavalentni hrom bio je uobičajena industrijska hemikalija do ranih devedesetih, a još se koristi u nekim industrijama, za hromiranje i proizvodnju plastike i boja. Također može ući u podzemne vode iz prirodnih rudnih ležišta.

Novim istraživanjem, heksavalentni hrom nađen je u vodovodima 31 od 35 ispitanih gradova, a u 25 u nivoima iznad onih koje predlaže Kalifornija.

Najviši nivo utvrđen je u Normanu, u Oklahomi, 200 puta iznad one koje predlaže Kalifornija, dok je u Washingtonu i njegovom predgrađu Bethesdi, nivo 0,19 dijelova na milijardu, tri puta viša od nivoa koji je cilj u Kaliforniji.

Gradovi u istraživanju su birana miješavina velikih i malih zajednica, uključujući mjesta čiji su vodovodi već utvrdile visoke nivoe "ukupnog hroma".

"Ta je hemikalija bila u tako širokoj upotrebi tako puno u industriji širom SAD-a da me ne izneneđuje", izjavila je Erin Brockovich, čija je borba uime stanovnika Hinkleya, u Kaliforniji, protiv firme Pacific Gas & Electric (PG&E), postala temom filma iz 2000. U tom je slučaju PG&E optužen za 30-godišnje ispuštanje heksavalentnog hroma u gradske podzemne vode. Firma je pristala isplatiti 333 milona dolara odšteta za više od 600 oboljelih građana i očistiti zagađenje.

"Naša gradska vodocrpilišta su u opasnosti širom SAD-a. To je hemikalija koju treba regulirati", rekla je Brockovich za Post.

Max Costa, načelnik katedre za medicinu okoliša na Medicinskom fakultetu Univerziteta New York, izjavio je da su nalazi istraživanja "uznemirujući", te kako bi trebalo težiti da u pitkoj vodi uopće nema heksavalentnog hroma, ili barem do limita koji predlaže Kalifornija.

Za heksavalentni hrom se dugo znalo da izaziva rak pluća kada se udiše, a naučnici su tek nedavno našli dokaze da izaziva rak kada se proguta. Kod laboratorijskih životinja povezivan je s oštećenjem jetre i bubrega, kao i s leukemijom, rakom želuca i drugim karcinomima.

Američko vijeće za hemiju, koje predstavlja hemijsku industriju, kazalo je da je cilj Kalifornije nerealan, jer neke vode imaju prirodni nivo heksavalentnog hroma iznad 0,06 dijelova na milijardu, te istaklo da EPA nema metoda s kojima može utvrditi tako niske nivoe.

Ken Cook, predsjednik Radne grupe za okoliš, kazao je da se vodoopskrbne firme širom SAD-a protive regulaciji heksavalentnog hroma, jer će ga biti skupo očistiti.

"Problem je što smo izgubili iz vida ljude na kraju slavine koji piju tu vodu. Postoji ogroman pritisak zagađivača i vodoopskrbnih firmi, a ono na što bi se stvarno trebali usredotočiti je javno zdravlje", rekao je Cook.