Svijet
0

Kanadski odgovor Rusiji - dva nova vojna objekta na Arktiku

FENA
Kanada će izgraditi dva nova vojna objekta na Arktiku kako bi potvrdila svoj suverenitet nad djelom tog spornog regiona, izjavio je u petak navečer kanadski premijer Stiven Harper.

Harper je objasnio da će kanadske vlasti na Arktiku postaviti novi centar za vojnu obuku i podvodnu luku, kao i da će modernizirati paravojne snage koje sada patroliraju tim regionom.

Premijer je rekao da će oba objekta pomoći Kanadi da potvrdi svoje pravo na vode i prirodna bogatstva Sjeverozapadnog Prolaza, čemu se protive SAD, Japan i EU, prenio je u subotu AP.

Ovo saopćenje izdato je samo nedjelju dana pošto su ruski naučnici spustili dvije mini-podmornice na dno Sjevernog ledenog okeana, na Sjevernom polu, na dubinu veću od četiri kilometra, gdje je postavljena ruska trobojka od titanijuma, a, čime je Rusija, kako je ocijenila američka agencija, simbolično naznačila da polaže pravo na Sjeverni pol.

Pet zemalja - Kanada, Rusija, SAD, Norveška i Danska polažu prava na morsko dno Arktika, koji, prema istraživanju američkog geološkog instituta, raspolaže sa oko 25 posto neotkrivenih svjetskih zaliha nafte i gasa.