Svijet
0

Kanada produžila boravak svojih trupa u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Dom naroda Kanade je u srijedu izglasao odluku koju je predložila konzervativna vlada o produženju mirovne misije kanadske vojske u Afganistanu, sa 149 glasova za i 145 glaviva protiv.

Smatra se da je skorašnji napad talibana u provinciji Helmad bio presudan za donošenje ove odluke, jer je jasno pokazao da je Afganistan još uvijek visoko rizična zemlja kojoj su potrebne strane snage da održavaju mir.

U borbama koje su nekoliko sati trajale u gradu Mosa Qala, u južnom dijelu Afganistana, poginulo je devet policajaca i šesnaest talibana.

"To je bio najveći napad na Helmad otkako su talibani svrgnuti sa vlasti", rekao je Amir Mohammad Akhundzada, zamjenik guvernera ove oblasti.

Stephen Harper, kanadski premijer, izjavio je kako je bio zabrinut ishod glasanja, iako se već unaprijed obavezao da će produžiti mandat svojim trupama za jednu godinu, bez obzira kakva bude odluka članova Parlamenta.

Kanada ima skoro 2.300 svojih trupa u blizini Kandahara na jugu Afganistana, koji imaju mandat da tu ostanu do februara 2007. godine.