Pakistan
0

"Kan više nije opasan"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan brani odluku o puštanju na slobodu Abdula Kadira Kana i tvrdi da čovjek koji je priznao da je Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji odavao nuklearne tajne više nije opasan jer je njegova mreža uništena.

Ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši rekao je u izjavi objavljenoj u subotu na pakistanskoj televiziji da je vlada od Kana "izvukla sve potrebne informacije", prenosi AP.

  • Uspješno smo razbili mrežu koju je on ustanovio i on danas nema ni utjecaj ni pristup nekom osjetljivom pakistanskom području, rekao je Kureši i dodao da je Kan sad prošlost.

Kana smatraju ocem pakistanske nuklearne bombe, a u petak je pušten iz petogodišnjeg kućnog pritvora jer ga je sud proglasio "slobodnim građaninom" koji ima poseban tajni dogovor s vlastima. Ta je odluka uzbunila novu američku vladu kojoj je vanjskopolitički prioritet borba protiv širenja nuklearnog naoružanja u zemlje koje Amerika smatra opasnima, poput Irana.

Glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid rekao je da je Kan i dalje opasan kad je u pitanju širenje nuklearnog oružja. Još se ne zna koliko je slobode dobio Kan koji se distancirao od vlastita priznanja i opovrgava umiješanost i u kakvu ilegalnu aktivnost.

U pritvoru je završio u decembru 2003., a početkom 2004. na televiziji je priznao da je vodio mrežu koja je širom svijeta širila nuklearnu tehnologiju.

Tadašnji pakistanski predsjednik general Pervez Musharaf odmah ga je pomilovao i stavio u kućni pritvor.