Svijet
0

Kampanja "Svi različiti, svi jednaki"

FENA
Kampanja "Svi različiti, svi jednaki" je poziv Vijeća Evrope za implementaciju aktivnosti usmjerenih na promoviranje raznolikosti, ljudskih prava i participacije mladih. Prvi put, 1995. godine Vijeće Evrope je organizovalo kampanju s ciljem promoviranja borbe protiv rasizma, antisemitizma, ksenofobija i netolerancije.

U saopćenju Agencije lokalne demokratije Mostar, navodi se da od juna 2006. do septembra 2007. Vijeće Evrope u saradnji s Evropskom komisijom i Evropskim omladinskim forumom pokreće novu kampanju s navedenim temama na agendi i s istim nazivom "Svi različiti, svi jednaki".

Cilj kampanje je da osposobi i podstakne mlade ljude da učestvuju u izgradnji mirnih društava zasnovanih na poštovanju ljudskih prava, različitosti i participaciji u duhu poštovanja, tolerancije i zajedničkog razumijevanja.

Tim povodom je 29. juna oficijelno lansirana kampanja "Svi različiti, svi jednaki" u Strasburu, u dvorištu Vijeća Evrope. Svaka zemlja učesnica ima koordinaciono tijelo tzv. National Campaign Committee (NCC) ili Državnu komisiju za kampanju (DKK).

U Bosni i Hercegovini DKK se sastoji i rukovodi od Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, Agencije lokalne demokratije Mostar, Asocijacije Graditelji mira i U.G. Inicijative 21 iz Tuzle.

LDA Mostar je organizacija koja ima ulogu sekretarijata za DKK BiH.

Cilj DKK-a je utvrđivanje državnih smjernica za koordiniranje aktivnosti kampanje, utvrđivanje plana akcije u skladu s raspoloživim novcem, umrežavanje između evropskog-regionalnog-državnog nivoa, rad s organizacijama mladih, formiranje okvira za buduću suradnju, uključivanje u rad kampanje svih mladih ljudi bez obzira na vjersku, političku, rasnu i druge pripadnosti.