Svijet
1

Kampanja Donalda Trumpa kao porodični biznis: Mogući i uspjeh i katastrofa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Porodične kompanije razlikuju se od svih drugih: zajedno ih ne drže samo logika profita, već i zajednički DNK. Obično u takvim kompanijama ima dosta odanosti i fleksibilnosti, ali i poteškoća specifičnih za ovu vrstu kompanija, poput porodičnih svađa. Kad funkcionišu, nepobjedive su. Kad ne funkcionišu, katastrofalne su. Kampanja Donalda Trumpa dobra je ilustracija ove logike, piše The Economist.

Trump sebe predstavlja kao biznismena koji SAD-u može ponuditi rješenja bazirana na njegovom velikom poslovnom iskustvu. U stvarnosti, Trump je menadžer koji je svoj biznis naslijedio od oca, a u vođenju kompanije oslanja se na svoje troje odrasle djece Donalda, Ivanku i Erica, kao i zeta Jareda Kushnera.

Trumpove poslovne vještine često su kritikovane zbog njegovih poslovnih neuspjeha, a mnogi tvrde da bi Trump, da je novac koji je naslijedio uložio na berzi umjesto u svoje poslovne poduhvate, danas bio dosta bogatiji.

Međutim, Trumpovo vođenje biznisa ima i jakih strana. Za razliku od nekih drugih porodičnih kompanija, njegovoj nikada nisu prijetile nesuglasice u porodici, a njegova djeca su uključena u njegove poslove i spremna da ih preuzmu.

Na sličan način Trump vodi i svoju predsjedničku kampanju. Sve velike odluke donosi sam, ali se na svoju djecu i zeta oslanja da mu budu podrška i pomoćnici.

Ovakav stil vođenja kampanje Trumpu je dobro služio do sada, ali već prijeti da se pretvori u katastrofu. Njegova kćerka Ivanka trebala je biti veliki dodatak njegovoj kampanji, ali većinu svoje energije potrošila je popravljajući štetu nastalu seksističkim komentarima njenog oca.

Osnova Trumpove kampanje su nekonvencionalne metode, ali čini se da ovaj biznismen još uvijek nije savladao osnovne političke vještine vođenja kampanje, poput reklamiranja u medijima i osnivanja terenskog štaba.

Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton, iako vrsna političarka koja zna kako voditi političku kampanju, također se dosta oslanja na podršku porodice u kampanji. Ovo nije novost u američkoj politici, vođenoj od porodičnih klanova poput porodica Adams, Kennedy, Rockfeller, Bush i Clinton.

Međutim, Trump je jedini političar do sada koji je kampanju vodio kao porodični biznis. Trijumfalno ili katastrofalno, ostaje da se vidi.