Svijet
0

Kambodža: Svjedočanstva žena koje su Crveni Kmeri prislili na brakove

Anadolija
Foto: AA
(Foto: Anadolija)
U glavnom gradu Kambodže Phnom Penhu otvorene su prostorije nekad zloglasnog zatvora S21 u kojemu je 15 hiljada stanovnika zlostavljano, a zatim pogubljeno 70-tih godina prošlog stoljeća. U prostorijama zatvora koji svjedoči ljudskim patnjama svoje tužne ispovijesti predstavile su Kambodžanke koje su za vrijeme vladavine Crvenih Kmera bile žrtve prisilnih brakova i rodno zasnovanog nasilja.

Duž pustih hodnika nekadašnjeg zatvora postavljene su fotografije žena te crna platna na kojima su ispisana njihova svjedočanstva o tome kako su i na koji način postale žrtve prisilnih brakova koje su zagovarali Crveni Kmeri.

S ciljem da se u javnosti počne govoriti o agoniji kroz koju je prošlo na desetine hiljade žena, projekat "Ženska usmena historija" pokrenuo je inicijativu te prikupio priče koje su javno objelodanjene u S21.Izložbu su posjetili brojni stanovnici Phnom Penha, ali i Kambodžanke koje su odlučile javno progovoriti o svojim patnjama. Jedna od njih je i 57-godišnja Yum koja je imala 17 godina kada su Crveni Kmeri došli na vlast u Kambodži.Kao i mnoge bespomoćne žene, i ona je kao djevojka bila prisiljena stupiti u brak.

"Nisam željela ući u brak, ali nisam smjela ništa reći. Bojala sam se da će me Crveni Kmeri maltretirati ili me ubiti ako ne pristanem", rekla je Yum koja je, nakon toliko decenija šutnje, odlučno progovorila o događajima 70-tih godina prošlog stoljeća.

"Posjetioci iz cijelog svijeta dolaze vidjeti izložbu koja je dobra prilika da se upoznaju sa onim što se ovdje događalo, posebno onoga što se događalo ženama", rekla je Theresa de Langis, glavna istraživačica na projektu.

Komunistička partija Kambodže, tačnije Crveni Kmeri, u periodu od kad su došli na vlast od 1975. do 1978. godine ubili su skoro sva miliona Kambodžanaca masovnim egzekucijama, izgladnjivanjem i prisilnim radom. Pod okriljem vođe Pola Pota, Crveni Kmeri su uveli radikalni oblik agrarnog komunizma u kome je cjelokupno stanovništvo bilo prisiljeno da radi na kolektivnim farmama.

Zbog zločina koje su činili, režim Crvenih Kmera i danas se smatra najsmrtonosnijim režimom 20. stoljeća. Režim je uklonjen sa vlasti 1979. nakon invazije Socijalističke Republike Vijetnam.

Pol Pot je umro 15. aprila, 1998. godine u bjekstvu nakon što je saznao da su Crveni Kmeri pristali predati ga međunarodnom sudu.Iako nije sudio njemu, Tribunal Ujedinjenih nacija (UN) uspostavljen u Pnom Penu 2006. godine sudio je njegovim saučesnicima i bliskim saradnicima za genocid i zločine protiv čovječnosti. Prva presuda u historiji u kojoj su osuđeni politički lideri režima Crvenih Kmera izrečena je 2014. godine gdje je sud dvojicu najviših lidera režima Kiju Sampana, bivšeg šefa države i Nuon Čea, "desnu ruku" Pola Pota osudio na doživotnu kaznu zatvora.