Svijet
0

Kambodža: Američkom ljekaru deset godina zatvora zbog pedofilije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kambodžanski sud osudio je u srijedu američkog ljekara Phillipa Brucea Sheparda na 10 godina zatvora jer je dječacima u uzrastu od 12 i 15 godina plaćao za seksualne usluge.

Roditelji dječaka podnijeli su tužbu na osnovu koje je policija pratila 69-godišnjeg ljekara Phillipa Brucea Sheparda. On je uhapšen u julu.

Shepard je radio u privatnoj klinici u prijestolnici Phnom Penh prije nego što je uhapšen, javio je australski Associated Press citirajući navode lokalne antipedofilske organizacije Action Pour Les Enfants (APLE).

APLE je počeo nadzirati Amerikanca 2007. godine nakon što je viđen kako ulazi u hotelsku sobu s dvojicom dječaka. Sud je naredio protjerivanja Sheparda iz države nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Kambodža je odavno postala jedno od najprivlačnijih mjesta za pedofile strance zbog siromaštva i loše provođenja zakona. U posljednjih nekoliko godina policija i pravosudni sistem su se više počeli baviti pitanjima seksualnih prijestupa.

Aktivisti za zaštitu djece su se znatno obeshrabrili prošlog mjeseca kada su najmanje tri osuđena seksualna prijestupnika dobila kraljevsko pomilovanje, uključujući i Rusa koji je bio u središtu jednog od najvećih slučajeva pedofilije u historiji države. Dokazano je da je platio 17 djevojčica za seksualne usluge.