Svijet
0

Kalifornija se priprema za moguće nove razorne požare

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti u Južnoj Kaliforniji u nedjelju su počele zapošljavati nove vatrogasce i nabavljati protupožarnu opremu, budući da meteorolozi predviđaju nove suhe vjetrove kakvi su prošloga mjeseca u Kaliforniji izazvali razorne požare.

Opsežne pripreme za borbu protiv požara kalifornijske su vlasti su počele nakon kritika da nisu dovoljno iskoristile zračne snage u gašenju prošlomjesečnih požara koji su zahvatili oko hiljadu četvornih kilometara površine, pri čemu je poginulo deset osoba, a izgorjelo je više od 2.000 domova.

Vatrogasni dužnosnici u nedjelju su izvijestili da će 28 protupožarnih aviona, 13 više nego što bi bilo uobičajeno za ovo doba godine, ove sedmice rasporediti na krizna područja kako bi mogli reagirati na svaku dojavu o požaru. Na području istočno od Los Angelesa, prošloga mjeseca jednom od najkritičnijih, bit će raspoređeno i sto vatrogasnih spremišta..

Američke vlasti kažu i da su angažirale četiri aviona C-130 prenamijenjenih za gašenje požara, koji će biti raspoređeni u područje sjeverozapadno od Los Angelesa.