The Times
0

Kakva će biti sudbina iranskog naučnika?

FENA
Shahram Amiri (Foto: AP)
Shahram Amiri (Foto: AP)
Londonski dnevnici pišu o iranskom naučniku koji se iznenada pojavio u pakistanskoj ambasadi u Washingtonu, koja zastupa interese Irana, tvrdeći da su ga oteli agenti CIA-e te time potvrdio verziju službenog Teherana da je navodno bio otet.

Dnevnik The Times piše da je Iran odnio rijetku diplomatsku pobjedu nad Amerikancima kada se nestali naučnik za nuklearnu energiju Shahram Amiri pojavio i potvrdio iransku verziju o tome kako su ga prije 14 mjeseci tokom hodočašća u Meki oteli agenti CIA-e.

Iako je Amiri u martu na snimku koji je emitirala iranska državna televizija tvrdio isto, pa potom na internetu to zanijekao govoreći kako je u Ameriku otišao slobodno i svojom voljom, list zaključuje da se radi o svojevrsnom trijumfu Irana. No što će biti s Amirijem kada se vrati u Iran, pita se Times.

Naučnik za nuklearnu energiju u Iranu ima ženu i sina i, prema nekim izvještajima, režim mu je prijetio ne bi li podržao njihovu verziju događaja.

Šta ako su mu ponovo prijetili i ako se mora vratiti u Iran, pita se komentatorica lista navodeći slučaj jednoga drugog, kako su govorili, nuklearnog eksperta za čiju su smrt Iranci optuživali Mossad i Zapad.

Kasnije se ispostavilo, navodi se u Timesovom komentaru, da on nije bio nikakav stručnjak za nuklearnu energiju, već aktivist za zaštitu okoliša čija je smrt mogla biti snažna poruka svim ostalim oponentima nuklearnog programa da paze što rade.

Autorica komentara u Timesu na kraju se pita koliko ljudi u Iranu zaista vjeruje da je Amiri bio otet. Možda manje nego onih koji se, kako piše, pitaju kakva će mu sudbina sada biti.