Svijet
2

Kako su trošili Grci: Za pranje ruku 420 eura?!

SRNA
U Grčkoj, koja uvodi drastične mjere štednje, postojale su neke gotovo nevjerovatne dotacije iz državnog budžeta, pa su tako kuriri u grčkim ministarstvima imali dodatak od 290 eura za uredno i na vrijeme prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet, a mašinovođe čak 420 eura dodatka za pranje ruku, prenosi beogradska "Politika" pisanje zapadne štampe.

Vozači službenih dizel automobila mjesečno su dobijali 25 eura za "zagrijavanje motora", vozači autobusa u Atini su imali dodatak od 310 eura ukoliko u toku mjeseca nijednom nisu zakasnili na posao u Grčkoj, gdje je običaj da se kasni.

Vrhunac kurioziteta je da su državni službenici imali dodatak za kopiranje dokumenta. 

Zaposleni u grčkom Ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odjeće, a zaposleni u državnom osiguranju regres za prevoz iako nisu izlazili na teren, već su isključivo radili u kabinetu.

Uprkos ovim saznanjima, Grčkoj prijeti novi štrajk, ovog puta taksista, koji su ogorčeni jer će ubuduće dozvola za rad biti dostupna svima koji podnesu zahtjev, a samo tržište će odrećivati koliko je taksista potrebno nekom gradu.

Takozvanom otvaranju profesija podliježe više od 130 djelatnosti koje su do sada bile "otvorene" samo za one koji su imali novca da plate skupe licence i pokrenu svoj biznis.

Novi zakoni mnogo toga mijenjaju, a najbolnije su drastične mjere štednje, tako da će u prosjeku svaka grčka porodica ubuduće godišnje imati jednu platu manje.