Svijet
1.9k

Kako su Sirijici proveli prvi dan primirja: Ulice pune ljudi, djeca se igraju u parkovima...

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Prvi put u posljednjih nekoliko godina Sirijici su mogli mirno da se prošetaju ulicama i puste djecu da se bez brige igraju u parkovima ratom razorene države.

Nakon manje od 24 sata stupanja na snagu sporazuma o obustavi vatre u Siriji, stanovnici ove zemlje kažu da je sve drugačije počevši od toga da nema zvukova artiljerijske vatre, raketnih napada ili eksplozija "burad bombi". Mnogi od njih u šali ističu kako su danas izgubljeni jer je njihov raspored u potpunosti izmijenjen.

"Uobičajno, helikopter uzlijeće u 8 sati ujutro i 'zabava' počinje. Danas je bilo nekih kršenja primirja, ali to nije ništa", rekao je jedan od stanovnika provincije Homs.

Zvukovi oružja prestali su se čuti u petak u ponoć i to u većem dijelu Sirije nakon što je vlada Bashara Al-Assada dogovorila prekid neprijateljstva sa više od stotinu pobunjeničkih grupa i to uz posredstvo Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Za 11-godišnjeg Ahmada politički sporazum značio je nešto posebno jer je on konačno mogao izaći u park i igrati se sa svojim rođacima u ratom razorenom Alepu.

Stanovnici Alepa bili su iznenađeni koliko je ljudi izašlo na ulice ovog grada. Jedan od njih je kazao da su borbene linije bile toliko mirne da je mogao da se vrati kući.

Primirja se pridržava i Ahrar al-Sham, grupacija tvrde struje islamista. Njihov lider ističe da je bilo sukoba poslije ponoći između njegove grupacije i snaga lojalnih predsjedniku Assadu, ali da su ti sukobi trajali najduže pola sata. Dodao je i da će Ahrar al-Sham biti "posvećen primirju dok god su njemu, također, posvećene režimske snage".

Današnja tišina za stanovnike Damaska znak je nade. Oni ističu da je uobičajeno da se ujutro već čuju tri ili četiri aviona kako ispuštaju "burad bombe". Kažu: "Danas, hvala Bogu nije tako".

Student medicine Ammar al-Rai rekao je da je relativni mir koji je zavladao širom zemlje izbrisao dio pesimizma koji osjeća prema budućnosti Sirije.

"Svi moji prijatelji su sretni da je mirno, čak iako je privremeno", kazao je ovaj 22-godišnjak.