Mumbai ili Bombaj?
0

Kako se zove indijska metropola?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Krvavi teroristički napadi u Indiji naveli su novinare i diplomate da se ponovno zapitaju kako se zapravo zove indijska milionska metropola – Mumbai ili Bombaj?

Bombaj je 1995. odlukom gradskog vijeća preimenovan u Mumbai, a taj je naziv i u međunarodnim krugovima priznat kao ime grada. Međutim, u svakodnevnom životu još se uvijek zadržao stari naziv Bombaj.

Mumbai je dobio ime po hinduskoj božici Mumbadevi. To je i razlog što se za novi naziv grada najviše zauzimaju indijski nacionalisti, koji nisu više u vladi ali su vrlo uticajni.

Krajem 90-ih godina, pristalice nacionalističke stranke Shiv Sena u brojnim akcijama crnom bojom su premazivali natpise s nazivom "Bombaj" na trgovinama i školama.

Najviši gradski sud međutim još se uvijek zove "Bombay High Court". Promjena njegova naziva nije moguća bez odgovarajuće odluke indijskog parlamenta, u kojem se većina protivi promjeni.

I gradska berza nosi naziv "Bombay Stock Exchange" (BSE). Otmjeni klub "Bombay Gymkhana" također je zadržao svoje ime, ali njegovi vlasnici na internetskoj stranici turistima objašnjavaju da se klub nalazi "u južnom dijelu Mumbaija".

Poslovni ljudi iz Mumbaija često imaju dvije posjetnice, jednu na kojoj se njihov grad zove Mumbai i koja je predviđena za službene kontakte unutar Indije a jednu za međunarodne veze na kojoj grad nosi naziv Bombaj.

Bombaj nije jedini indijski velegrad čiji je naziv izmijenjen ili prilagođen lokalnom govoru. Kalkuta (engleski: Calcutta) od 2001. službeno se piše "Kolkata", Bangalore je postalo "Bengaluru".

Grad Madras sad se službeno zove Chennai, prenosi Hina, a prijašnji Kalikut (Calicut) sad je Kozhikode.