Dolazi li prvi crni papa?
2

Kako se bira novi papa i ko su mogući nasljednici

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je papa Benedikt XVI objavio da se odriče dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve, odmah je postavljeno pitanje ko su mogući nasljednici. Na kladionicama u Velikoj Britaniji vode Peter Turkson iz Gane, Marc Oullet iz Kanade te Nigerijac Francis Arinze. No, neke struje zagovaraju da novi papa bude Talijan Angelo Scola, dok je među favoritima i Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa.

Nasljednik Benedikta XVI birat će se na konklavi, odnosno zasjedanju kardinala u Sikstinskoj kapeli. Kardinali mlađi od 80 godina imaju pravo glasa. Taj broj ne bi trebao biti veći od 120, a među njima je i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kada konklava počne, vrata se zaključavaju i kardinali nemaju nikakvog dodira sa vanjskim svijetom. Telefoni, novine i računari su im zabranjeni. Oni glasaju, jedu i spavaju unutar ograničenog područja, sve dok ne izaberu novog papu. U prostor u koji borave mogu ući samo ljekari, kuhari i osoblje koje je zaduženo za čišćenje te svećenici koji slušaju ispovijesti. Svi oni se moraju zakleti da nikada ništa što vide ili čuju u konklavi neće ispričati.

Bijeli i crni dim

Kardinali ispisuju imena na papir i stavljaju u posudu na oltaru. Nije im dozvoljeno da glasaju sami za sebe. Camerlengo nadzire cijeli izborni proces.

U teoriji ništa ne sprečava bilo kojeg krštenog katoličkog muškarca da bude izabran za papu, ali gotovo je sigurno da će za papu biti izabran jedan od kardinala.

Vatikan govori o tome kako kardinale vodi Duh Sveti, ali iako je otvorena kampanja zabranjena, izbor pape vrlo je često politički proces i kardinali sklapaju saveze te lobiraju za svoje kandidate.

Izbor pape vodi se u tajnosti i jedinstven je u modernom svijetu. Glasanje se odvija u Sikstinskoj kapeli, dva puta ujutro i dva puta poslijepodne. Listići se spaljuju a kardinal je izabran za novog papu ako dobije dvije trećine glasova.

Da je papa izabran potvrđuje dimni signal iz dimnjaka Sikstinske kapele. Ako je dim crn, kardinali nisu izabrali papu. Ako je pak bijeli i ako odjeknu zvona s Bazilike Svetog Petra, to je znak da je Katolička crkva dobila novog poglavara. Boju dima određuju hemikalije koje se miješaju s papirićima s imenima kardinala i bacaju u peć.

Konklava od tri i po mjeseca

U slučaju da je papa izabran, doajen kardinala odmah pita izabranog prihvata li izbor. Ako on prihvati, odmah postaje papa te zatim bude upitan koje je ime izabrao za svoj pontifikat.

U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978., do pet dana 1922. Prosječan broj glasanja potrebnih da se izabere papa bio je osam. Konklava na kojoj je 19. aprila 2005. izabran kardinal Ratzinger počela je dan ranije.

Inače, 1800. godine konklava je trajala tri i po mjeseca.

Crni papa i Nostradamusovo proročanstvo

Među favoritima za izbor pape je kardinal iz Gane Peter Turkson. Rođen je 1948., a zaredio se 1975. Smatra se jednim od najenergičnijih afričkih lidera. S obzirom na to da je crnac, mnogi su se sjetili proročanstva Nostradamusa, koji je naveo da će do apokalipse doći nakon izbora "crnog pape", ali i proročanstva Sv. Malahija, koji je predvidio da će biti ukupno 277 papa. Benedikt XVI je bio 226 papa. Irac je predvidio krah Vatikana, pad crkve i smak svijeta.

Među favoritima je i Marc Oullet, rođen 1944. godine u Kanadi, a mediji pišu da bi Benediktov nasljednik mogao biti i Francis Arinze iz Nigerije.

No, s obzirom na to da je najviše kardinala koji mogu glasati iz Evrope, mnogi smatraju da bi Benedikta XVI mogao naslijediti Talijan Angelo Scola.

Ko će biti novi papa saznat će se krajem marta, no svakako, da bi bio izabran, novi papa mora imati između 65 i 75 godina, biti dobrog zdravlja i imati snage da se nosi sa svim izazovima vremena u kojem živimo.