Taj podatak je saopćen u Rimu, na početku dvodnevnog sastanka eksperata koje je okupila Organizacija za hranu i poljoprivredu, javio je u utorak BBC.
Stručnjaci procjenjuju da će 2050. godine broj ljudi na planeti porasti sa sadašnjih 6 milijardi i 700 miliona na 9 milijardi i 100 miliona i da će zbog toga proizvodnja hrane morati da se poveća za 70 posto.
Organizacija za hranu i poljoprivredu u saopćenju navodi da su prije svega u zemljama u razvoju neophodna veća ulaganja u proizvodnju hrane - u izgradnju sistema za navodnjavanje, moderne poljoprivredne mašine i u izgradnju puteva i edukaciju poljoprivrednika.
- Izazov nije samo da se poveća globalna proizvodnja hrane u budućnosti, nego da se poveća tamo gdje je to najpotrebnije, rekao je generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Jacques Diuf.
On je takođe ukazao da će proizvodnju hrane u budućnosti u većoj mjeri ugrožavati globalno otopljavanje jer ono povećati učestalost ekstremnih vremenskih uslova, kao što su poplave i suše.
- Zbog globalnog otopljavanja proizvodnja hrane u Aziji bi mogla da opadne za 21 posto a u Africi za 30 posto, upozorio je Diuf, javio je BBC.