Konferencija UN-a
0

Kako osvijetliti Afriku?

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Po završetku konferencije UN o klimatskim promjenama u meksičkom ljetovalištu Kankunu, razgovori se nastavljaju o nekim ključnim pitanjima, kao što je potreba za smanjenjem globalnog ispuštanja stakleničkih glasova i, istovremeno, povećanom proizvodnjom energije.

Iako niko ne očekuje skoro postizanje nekog većeg dogovora, meksički funkcioneri navode da se vidi napredak na nekim poljima, te da je konferencija omogućila mnogim vladama i organizacijama za zaštitu okoline da razmijene ideje.

Jedna od glavnih tema sastanka predstavnika više od 190 zemalja na konferenciju UN  o klimatskim promjenama  bila je kako razvijene zemlje mogu pomoći onima u razvoju ne samo da se prilagode klimatskim promjenama, već i da im bude dostupnija energija  neophodna za vlastiti ekonomski razvoj. 

Naučnici iz bogatih zemlja tvrde da povećanje ispuštanja stakleničkih gasova izgaranjem fosilnih goriva poput ugljena i nafte uzrokuju zagrijavanje planeta.

Međutim, kako će siromašne zemlje izaći iz siromaštva ako je jedini put povećanje upotrebe energije? 

Govoreći na forumu o održivom razvoju, Brian Dames, čelnik južnoafričke državne električne kompanije ESKOM, primijetio je da njegov kontinent daleko zaostaje u potrošnji struje.  

"Ako pogledate afrički kontinent iz satelita po noći, vidite da je to zaista `taman kontinent`, i to upravo jest izazov koji je pred nama", objasnio je on. 
Dejmis kaže da u subsaharskoj Africi svega 25 posto stanovništva ima pristup električnoj energiji, za razliku od 90 posto u istočnoj Aziji, te da Afrikanci plaćaju dvostruko veću cijenu za struju.

Kandeks Umkela, direktor organizacije za industrijski razvoj UN i građanin Siera Leonea, kaže da bi širenje upotrebe električne struje u Africi minimalno povećalo ispuštanje stakleničkih gasova u atmosferu. Ali, dodaje on, njegova organizacija se zalaže za upotrebu čiste energije:

"Solarna energija, energija vjetra, hidroenergija, bio-gorivo - to su sve poznate tehnologije koje možemo već danas koristiti i koje će u minimalnoj mjeri uticati  na ispuštanje stakleničkih gasova."

Na konferenciji je bilo mnogo govora o transferu bogatstva iz bogatih zemalja u siromašne da im pomognu u smanjivanju zagađenja i u prilagođavanju promjenama koje će globalno otopljavanje donijeti. Za izgradnju boljih energetskih sistema, kaže Umkela, zemlje u razvoju ne trebaju samo novac već i tehnološku pomoć.