Ulaznice za praćenje izbora 12 $
3

Kako Obamina porodica u selu u Keniji dočekuje američke izbore

Klix.ba
(Foto: AFP)
Najvažniji događaj u malom kenijskom selu Kogelo, u kojem je rođen otac aktuelnog, a možda i budućeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, su svakako američki izbori. Nema stanovnika koji ne očekuje pobjedu njihove gore lista.

Selo Kogelo je u protekle četiri godine puno toga dobilo zahvaljujući upravo američkom predsjedniku: asfaltirane ceste, struju, vodu... Selo već nekoliko dana trese groznica uoči američkih predsjedničkih izbora, a spremaju se provesti još jednu neprospavanu noć.

Mjesto u kojem su korijeni predsjednika SAD-a s očeve strane nalazi se u brdima, oko 60 kilometara udaljeno od blještavog jezera Victoria. U selu se priprema organizovano gledanje TV prijenosa izbora u Americi. "Gledajte američke predsjedničke izbore 2012. na velikom platnu", oglas je kojim je oblijepljeno selo. Iako je ulaznica 12 dolara, što je sedmična plaća radnika nadničara, entuzijazam ipak ne jenjava i mnogi će odvojiti taj novac za ulaznicu.

"Gledat ću prijenos izbora cijelu noć, ulaznica jeste skupa, ali odvojit ću taj novac", kaže Mary Manyala Ohito, zdravstvena radnica iz ovog sela.

U dvorištu obližnje škole, koja je nazvana po Obami kada je 2006. kao senator posjetio ovo mjesto, također je postavljeno veliko platno, gdje će se prijenos moći pratiti besplatno.

Sarah Abongo Obama (90), čuvena Barackova "baka", još uvijek živi u ovom selu i tokom izborne noći ostat će u svom domu uz molitvu i očekivanja da njen favorit pobijedi.

"Bit ćemo svi na okupu, porodica će zajedno gledati prijenos na TV-u sve dok ne budu objavljeni rezultati. Očekujemo da će Barack pobijediti", kaže Said Hussein Obama, rođak američkog predsjednika, prenosi AFP.

Prije četiri godine u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u Kogelo je bio potpuno drugo selo, sa nekoliko mjesta gdje se moglo popiti hladno pivo i gledati TV. Sada je situacija potpuno drugačija. Interneta ima, ali je pomalo spor, hoteli su u izgradnji, ali u nekima koji već primaju goste može se gledati i kablovska televizija.

"Mnogo toga se u posljednje četiri godine promijenilo ovdje. Sada imamo struju, vodu, policijsku stanicu, pa je i sigurnosna situacija dosta bolja", kaže Dorothy Babu, menadžerica jednog od najboljih hotela.

Prije je Kogelo bilo "selo koje spava", no to sada ni izbliza nije tako. Ljudi uglavnom dolaze vidjeti najveću atrakciju "mamu Sarah", ali se ona rijetko pokazuje u javnosti.

Pa ipak, nije ovo selo najveća atrakcija u Keniji, postoje druge turističke destinacije koje su dosta posjećenije, ali mještani Kogela su ipak zadovoljni. Obama je zasigurno već svojim imenom donio profit selu. "Budući da je postao predsjednik, samim tim je postavio selo na kartu svijeta", kaže Said Hussein Obama.

U Kogelu će svim srcem navijati da Barack Obama pobijedi i ovog puta i nadati se da će im opet doći, iako u posljednje četiri godine, otkako je predsjednik, nije posjetio Keniju.