Independent
0

Kako je zapad zatrovao Bangladeš

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 20 miliona stanovnika Bangladeša u strahu su od rane smrti zbog trovanja vode arsenom, čak i nakon provedbe UN-ovog projekta koji je trebao pomoći ovoj zemlji.

Projekat koji je pokrenut s dobrim namjerama loše je isplaniran, zbog čega Bangladešu prijeti zdravstvena katastrofa, saznaje Independent.

Četiri decenije nakon postavljanja vodovodnih cijevi širom zemlje, što je finansirao zapad, brojni su slučajevi trovanja zbog nečiste vode.

Zagađena prljava voda još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzrokuje smrt 250.000 djece godišnje. Zbog toga su UN i Svjetska banka pokrenuli projekat pomoći vodovodima, ali vodu nisu testirali na arsen. Ljudi su mislili da je problem konačno riješen, ali to nije bilo tako.

Početkom 1990. utvrđeno je da je polovina od 10 miliona postavljenih cijevi zaražena. Svjetska zdravstvena organizacija slučaj je nazvala "najvećim masovnim trovanjem populacije u historiji".

Procjenjuje se da jedna od deset osoba koja pije vodu iz ovih cijevi umire od bolesti pluća, mokraćnih kanala ili raka kože.

Iako je Unicef pokrenuo akcije obezbjeđivanja alternativnih izvora vode, poput prikupljanja kišnice i filterisanja površinskih voda, prošle godine je utvrđeno da 13 posto stanovnika i dalje pije zagađenu vodu iz cijevi. To znači otprilike 20 miliona ljudi.

"Potrebne su hitne akcije kako bi se pažnja ponovo fokusirala na okoliš bez arsena", kaže Renata Lok Desaallien, UN-ova predstavnica u Bangladešu.

Mnogi podvodni izvori vode širom svijeta imaju problem s arsenom, od Argentine, preko Tajvana do Indije, ali i u dijelovima SAD-a.