Svijet
0

Kako je papa postao sramota Njemačke

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon skoro četiri godine nacionalnog ponosa izborom Nijemca za vrhovnog katoličkog vođu, Nijemci počinju da se "odljubljuju" od Benedikta XVI, primjećuje novinar Reutersa. Razlog tome je papina politika negiranja holokausta.

Prominentni katolici, političari i medijski komentatori u rodnoj zemlji Josepha Ratzingera kritikuju papu za poništavanje odluke ekskomunikacije četiri tradicionalistička biskupa, među kojima je i jedan koji je negirao holokaust.

Čak je i njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala katoličkog lidera. Na drugoj strani lista Bild našao se naslov "Kritikovanje pape širom svijeta" kao strašan kontrast onome objavljenom u aprilu 2005. nakon njegovog izbora, koji je glasio "Mi smo papa!"

"Papa čini ozbiljnu grešku. To što je Nijemac stvari čini posebno lošim", stoji u komentaru lista. "Papa Benedikt XVI nanosi veliku štetu Njemačkoj... Papa mora ispraviti svoju grešku, promijeniti odluku i izviniti se", stoji u Bildu.

Bivši ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher napisao je u Mitteldeutsche Zeitungu: "Poljaci mogu biti ponosni na papu Ivana Pavla II. Na posljednjim izborima mi smo govorili - Mi smo papa! Ali, molim vas, ne ovako."

Nakon više od 60 godina od završetka Drugog svjetskog rata Nijemci se i dalje bore sa posljedicama holokausta, kada su nacisti ubili preko šest miliona Jevreja.

Prošle sedmice dogodio se incident u ovoj zemlji nakon što je Vijeće Jevreja odlučilo prekinuti veze sa katoličkom crkvom zbog papinog poteza.

Negiranje holokausta je krivično djelo u Njemačkoj gdje i dalje postoje neonacističke grupe koje posebno podržavaju Richarda Williamsona, fundamentalističkog biskupa protiv kojeg je tužilaštvo u gradu Regensburgu pokrenulo istragu zbog osporavanja činjenica o holokaustu. On je pokazao nepoštovanje i prema protestantima, te naljutio muslimane nazivajući islam nasilnom i iracionalnom vjerom.