Svijet
35

Kako je fotografija uplakanog grčkog penzionera postala simbol nade

Klix.ba
Fotografija uplakanog penzionera Giorgosa Chatzifotiadisa koji sjedi ispred Nacionalne banke postala je simbol grčke krize. Ova fotografija dirnula je jednog Australijanca koji je odlučio pomoći 77-godišnjem Grku.
Grčki penzioner Giorgos Chatzifotiadis ispred banke (Foto: AFP)
Grčki penzioner Giorgos Chatzifotiadis ispred banke (Foto: AFP)

Zbog finansijske krize u Grčkoj i nedostatka novca tamošnjim penzionerima je dozvoljeno uzeti tek 120 eura penzije sedmično. Kako bi se ubrzao proces podizanja novca, penzioneri u banke ulaze po abecednom redu, što je izazvalo ogorčenje među prisutnima jer su mnogi dočekali zoru ispred banaka, a kasnije su saznali da će novac moći podići tek sutra ili u petak.

Jedan od njih je bio i Chatzifotiadis koji uspio preuzeti dio svoje penzije, te je od muke sjeo ispred Nacionalne banke u Solunu i počeo plakati. Njega je fotografisao AFP-ov fotograf Sakis Mitrolidis nakon čega su fotografiju preuzeli svi vodeći mediji u svijetu.

Fotografiju je vidio i Australijanac James Koufos koji je odlučio pomoći nesretnom penzioneru iz Grčke. Ovaj 44-godišnjak iz Sydneyja na Facebooku je pokrenuo potragu za Chatzifotiadisom za kojeg kaže da je prijatelj njegovog oca.

"Platit ću mu penziju u sljedećih 12 mjeseci ili koliko bude potrebno. 170 eura sedmično? Ja ću mu dati 250 eura. Ne mogu gledati radišne Grke kako gladuju. Svi koji mogu pomoći sa detaljima o ovom čovjeku neka mi se jave", napisao je Koufos na Facebooku.

Ovog vikenda James i Giorgos će se i upoznati u Grčkoj odakle Australijanac vodi porijeklo.