Svijet
0

Kako je Evropska unija ušla u 2007.

FENA
Vatromet, šampanjac i 30 miliona novih građana Evropske unije obilježili su početak 2007. u Evropi.

U trenutku prelaska godina EU je postala brojnijom za 30 miliona stanovnika Bugarske i Rumunije, eurozona za dva miliona potrošača iz Slovenije a njemačko je predsjedništvo, ako se po jutru dan poznaje, najavilo 'germansku efikasnost' slanjem prvog saopćenja za javnost nekoliko trenutaka po startu 2007. godine i svog polugodišnjeg posla, izvještava dopisnik VoA-e iz Bruxellesa.

Ulaskom u EU, Rumunija i Bugarska su kompletirale svoj povratak Evropi nakon pada željezne zavjese - poručio je njemački ministar vanjskih poslova s fešte u Bukureštu koja se potom preselila u Sofiju.

Stara godina je ispraćena još jednom dobrom viješću: neće biti nestašice plina zbog zatvaranja plinovoda kao prije godinu dana jer su se Gazprom i Bjelorusija dogovorili, doslovno minutu prije 12.

U dijelu zapadne Evrope mala ali aktivna depresija proizvela je vjetrove olujne jačine, koji su nekima pokvarili slavlje a negdje ga i odgodili. Neke su pomalo otkačene tradicije također stornirane poput novogodišnjeg kupanja u valovima Sjevernog mora u Scheveningenu, u Nizozemskoj, no nova je godina dočekana uglavnom prema ustaljenim običajima.

Izgleda da je Londonu uspjelo preuzeti primat Sydneyu po raskoši vatrometa na Silvestrovo, što dužinom što količinom potrošenog baruta. Milion veselih ljudi uobičajena je pojava na dvije najpopularnije blagdanske adrese, pariškim Jelisejskim poljima i berlinskoj aveniji Pod lipama, ispod Brandenburških vrata.

Tradicija masovnog veselja nastavljena je uz pjesmu, ples i, naravo, sve vrste pića. Neko je izračunao da za novogodišnje fešte konzumira statistička čaša šampanjca ili pjenušavog vina po glavi, zapravo grlu svakog Evropljanina bez obzira na dob ili adresu stanovanja.

A što se pirotehnike tiče, na vatromete su ispucane stotine miliona eura, uz napomenu da je 95 posto petardi i raketa uvezeno a ponešto i prošvercano iz Kine.

Ovo je bila novogodišnja noć bez snijega, čak i u Moskvi. Mala utjeha – i na evropskim se televizijama događao klasično neatraktivan program.