Svijet
0

Kako je bivša Sarkozyjeva supruga napala Muamera Gadafija

Klix.ba
Cecilia Attias (Foto: AFP)
Cecilia Attias (Foto: AFP)
Cecilia Attias, koja se razvela od bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja ubrzo nakon njegove izborne pobjede 2007. godine, u svojoj novoj knjizi je opisala kako je verbalno napala pokojnog libijskog diktatora Muamera Gadafija kada je bila upućena da osigura slobodu za šest medicinara koji su bili suočeni sa smrtnom kaznom.

Pet bugarskih medicinskih sestara i jedan palestinski ljekar bili su osuđeni zbog pokretanja HIV epidemije u dječijoj bolnici u libijskom gradu Bengaziju 1998. godine. U izvodima njene knjige "Potreba za istinom", objavljenim u magazinu Le Point, Attias je opisala svoju "usamljenu" diplomatsku misiju u Libiji.

Kada se susrela sa Gadafijem, na njegovom je licu vidjela umor, te ga je uporedila sa nekim drugorazrednim glumcem. Prije nego što joj je išta rekao, verbalno ga je napala: "Jeste li uopće svjesni kako me tretiraju ovdje? I ne stojte tako blizu mene! Ako mi se nešto desi ovdje morat ćete odgovarati pred međunarodnom zajednicom".

"Bio je iznenađen, a ja sam shvatila da odluku o oslobađanju medicinara nije blokirao on, nego njegov sin Saif al-Islam. Promucao je kako želi pozvati moga muža u Tripoli, na što sam mu rekla da on nikada neće doći ukoliko medicinari ne budu oslobođeni. To ga je naljutilo i želio je okončati razgovor, a onda je rekao kako će osloboditi ove ljude, što je na kraju bilo i ispoštovano", napisala je Attias.

Ona je u knjizi napisala i kako poštuje svog bivšeg supruga Sarkozyja, ali i da se 2005. godine zaljubila u svoga budućeg supruga Richarda Attiasa.

"Takve stvari su se desile milionima ljudi, a jedina razlika ovdje jeste to što sam ja bila predsjednikova žena", dodala je ona. Njena će knjiga biti objavljena naredne sedmice.