Kirgistan
8

Kako izgleda život na platou Suu-Samyr na visini od 2.500 metara

Klix.ba
(Foto: AFP)
Plato Suu-Samyr u Krigistanu jedno je od najneposjećenijih mjesta u Krigistanu. Nalazi se na 2.500 metara nadmorske visine i od najbliže ceste je udaljen 15-ak kilometara.

Prema predanjima, na ovom području ljudi žive od devetog stoljeća. Prije dvadeset godina, ovu regiju je pogodio jedan od najrazornijih potresa od devet stepeni prema Richterovoj skali. Iako je većina objekata sagrađenih na platou pretrpjela velike štete, zbog slabe naseljenosti nije bilo žrtava.

Populaciju čini oko 6.000 Kirgistanaca, koji se većinom bave poljoprivredom. Za vrijeme Sovjetskog saveza, ovo područje je bilo poznato po ovčarstvu. Više od četiri miliona ovaca svakog proljeća "naseli" plato.

Dolazak u ovo naselje na 2.500 metara nadmorske visine u zimskim mjesecima je veoma težak, pa čak i u ljetnim, jer snijeg blokira lokalne puteve. Od 1191. godine, broj stada ovaca se znatno smanjio. Mještani su se više okrenuli proizvodnji krompira, luka, kupusa i krmnog bilja. Područje je poznato po kumyzu (jogurtu) i medu.