Svijet
4

Kako IDIL sprečava stanovništvo i borce da napuste teritoriju koju kontrolišu?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema navodima lokalnog stanovništva, IDIL posljednjih sedmica radi na dodatnom osiguranju svojih granica kako bi spriječili odlazak stanovništva ali i boraca koji bi željeli da napuste ovu terorističku organizaciju.

Stanovnici Raqqe primorani su da se registriraju kod lokalnih vlasti koje su odane vođi IDIL-a. Postoje jasni propisi šta svako može iznijeti ili unijeti u gradove koje kontroliše IDIL, a žene ne smiju putovati nigdje bez pratnje muškaraca.

"Sada za zaista teško napustiti grad. Nije problem ući, problema je izaći", kazao je aktivista Abu Ibrahim al-Raqqawi a prenosi Business Insider.

Prema njegovim navodima vlasti IDIL-a od građana oduzimaju pasoše kako bi im ograničili kretanje i primorali ih da se registriraju.

Stanovnici se boje registracije jer bi ona mogla poslužiti za kasniju regrutaciju boraca.

Stanovnici koji imaju odobrenje za putovanje u Damask zbog liječenja moraju potpisati izjavu da će se nakon tretmana vratiti u Raqqu.

Ipak, stanovnici koriste tajne puteve i pomoć krijumčara kako bi napustili teritorij IDIL-a i domogli se neke od susjednih zemalja.

Lokalno stanovništvo oslanja se i na poznanike koji su se priključili IDIL-u i koji imaju mogućnost da ih prevedu preko kontrolnih punktova bez ikakvih problema.