Svijet
9

Kako IDIL koristi društvene mreže za regrutaciju mladih ekstremista

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski ekstremisti, koji se bore na strani Islamske države (IDIL) u Iraku, koriste društvene mreže kako bi u svoje redove regrutirali tinejdžere iz Velike Britanije, piše Daily Mail.

Nakon što je jedan tinejdžer napisao na društvenim mrežama kako se osjeća loše što se ne može pridružiti borbi jer bi njegova porodica tražila da se vrati kući, britanski ekstremista Abu Farris mu je odgovorio: "Ovdje smo svi braća. Vjeruj mi, ne moraš se bojati, 15-godišnjaci se također mogu boriti, brate, pa zašto ne bi mogao i ti. To je od Alaha".

Nakon što je 18-godišnja djevojka upitala je li premlada za pridruživanje pokretu, jedan od njih joj je odgovorio: "Znam sestre mlađe od tebe. Čak su 16-godišnjaci ovdje došli iz Velike Britanije. Nisi premlada".

Pripadnici IDIL-a svakodnevno informiraju mlade u Velikoj Britaniji kako da donesu odluku i dođu u Irak, tvrdeći kako se svim silama moraju oduprijeti svojim roditeljima.

Oni koriste i društvene medije kako bi objavili detalje o potrebnim pripremama za put u Irak, od koga nabaviti oružje i municiju, te kako se navečer boriti protiv buba.