FBI forenzičari umjetnici
0

Kako danas izgleda Osama bin Laden

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden, vođa zloglasne terorističke organizacije Al-Qaida, posljednji put viđen je 2007. godine i sudeći prema fotografijama koje je napravio FBI-ev specijalni tim forenzičara, nije se mnogo promijenio.

Tek objavljene digitalne fotografije pokazuju kako bi Osama mogao izgledati danas. Prikazan je u svojoj tradicionalnoj odjeći, te u modernoj odjeći bez brade.

Fotografije na kojima se vide promjeneu izgledu objavljene su u sklopu napora da se konačno pronađe i uhapsi osoba koja se smatra odgovornom za niz terorističkih napada, uključujući i rušenje tornjeva Svjetskog trgovinskog centra.

"Nadamo se da će ove fotografije nekome pomoći da prepozna osumnjičenike za terorizam i kontaktira program "Rewards for Justice" sa informacijama koje će pomoći njihovom hapšenju", rekao je Robert Eckert iz FBI-a, piše Times Online.

Bin Laden je jedan od 18 traženih terorista koji se nalaze na web stranici programa State Departmenta "Rewards for Justice".

Program nudi velike nagrade za informacije koje će voditi do hapšenja i osuđivanja organizatora nekih od najvećih terorističkih napada. Od 1984. godine, program je isplatio više od 70 miliona eura nagrada osobama koje su dale pouzdane informacije koje su rezultirale hapšenjima, procesiranjem i smrću osoba koje su vršile terorističke napade.