Svijet
54

Kako brojati mrtve: Vizuelni prikaz crne statistike Drugog svjetskog rata

Klix.ba
Lako je zaboraviti značaj velikog broja žrtava za vrijeme Drugog svjetskog rata iz prostog razloga što se radi o statistici koja broji milione žrtava.

Upravo je zato Neil Halloran kreirao kratki film koji vizuelno i komparacijski obrađuje statistiku Drugog svjetskog rata – konkretno, civilne i vojne žrtve rata.

U 18-minutnom videu Halloran obrađuje frontove, invazije i postinvazione konfilkte, vizuelno prezentuje poginule vojnike u državama Evrope i svijeta među kojima je i Jugoslavija koja je označena kao država koja je izgubila oko 500.000 vojnika.

Halloran je na odličan način objasnio razliku između Zapadnog i Istočnog fronta, gdje se nacistička invazija na Sovjetski savez prikazuje kao kataklizma u poređenju sa brojem mrtvih u ostatku Evrope.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je više ljudi nego u bilo kojem drugom konfliktu, ali proporcionalno sa ukupnim brojem stanovnika na Zemlji to nije slučaj. Također, broj žrtava ratova nakon 1945. godine drastično je smanjen i bilježi najniži broj u novijoj ljudskoj historiji.

Halloran je predočio i interaktivnu mapu koja prikazuje detaljne informacije o ratovima, uključujući i sukobe u bivšoj Jugoslaviji.