The Guardian
0

"Kako bi izgledao život bez eura?"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
The Guardian u četvrtak prenosi predviđanja holandske banke ING, koja je istraživala šta bi se dogodilo kada bi se eurozona ove godina raspala, pod pritiskom pomoći Grčkoj i problema koji su zahvatili druge zemlje monetarne unije.

U sumornoj procjeni nazvanoj "Kvantifikacija nezamislivog" ING predviđa da bi već u prvoj godini nakon nestanka eura, proizvodnja u zemljama članicama pala za 5 do 9 posto, dok bi nove-stare nacionalne valute izgubile i do 50 posto vrijednosti u odnosu na novu njemačku marku.

Eurozona bi tako potonula u duboku recesiju, koja bi u nešto blažem obliku zahvatila i evropske zemlje koje ne pripadaju monetarnoj uniji.

Posljedice bi se osjetile i s druge strane Atlantika, gdje bi naglo jačanje dolara Ameriku ponovo dovelo na rub recesije.

Mark Cliffe, šef istraživačkog tima IMG-a Guardianu je rekao da cilj njihovog finansijskog modela nije bio da se ustanovi kolika je vjerovatnoća nestanka eura, već da se otkrije šta bi bile njegove posljedice.

  • Ne bavimo se dugoročnim posljedicama raspada eurozone, ali smatramo da je inicijalna trauma toliko ozbiljna da bi trebalo da podstakne sve one koji se olako zalažu za izlazak iz eurozone da dobro razmisle, rekao je Cliffe Guardianu.

Pojedini ekonomisti smatraju da bi izlazak iz eurozone doprinjeo ekonomskom oporavku zemalja koje je kriza najteže pogodila, jer bi im omogućio da postave plivajući kurs svojih valuta i podstaknu privredni razvoj, podsjeća Guardian.