Svijet
0

Kako američka vojska želi da vidite Guantanamo

Sarajevo-x.com
Prije par sedmica direktorica Centra za zakone i sigurnost pri Univerzitetu New York, Karen Greenberg posjetila je Guantanamo. Bio je to pokušaj vojske da pokaže javnosti kako je sve što rade u Guantanamu transparentno i doprinosi nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Evo njenih utisaka...

"Sa još dvojicom kolega iz Evrope dobila sam dozvolu da odem u dvodnevnu posjetu u Guantanamo. Čim smo sletili na aerodrom, činilo se da smo došli na sasvim drugu planetu.

Zahvaljujući vojsci, naučila sam mnogo o "Gitmo dekorumu", što predstavlja izraz koji vojska želi da koristimo. Moj vodič mi je objasnio kako najbolje da opišem dešavanja u toj ustanovi, bez da koristim vlastita saznanja o svemu što sam vidjela..

U kratkim crtama, evo šta sam naučila:

  1. Guantanamo nije zatvor. Zvanični naziv je "ustanova za pritvor". Iako su dva novoizgrađena kompleksa projektovana po uzoru na zatvore u Indiani i Michiganu, riječ "zatvor" nije prihvatljiva u Gitmu.

  2. Guantanamo nema zatvorenika, već "neprijatelje". Odnosno puni izraz za njih je -"neprijateljski vojnici koji djeluju van zakona" ili "pritvoreni neprijateljski vojnici".

  3. Jednom neprijateljski vojnik, zauvijek neprijateljski vojnik. "Danas više nije stvar je li neko kriv ili nije. Ovdje je riječ o neprijateljima koji djeluju van svih zakona", rekao nam je admiral Harry Harris, glavni oficir u Guantanamu.

"Svi su oni neprijatelji", tvrdi oficir iako Vlada ima naziv i za pokajnike koji "ne pripadaju neprijateljskim vojnicima". To niko nije spomenuo. Nije spomenuta mogućnost pogrešnog pritvaranja uopšte.

  1. Ni jedan advokat koji imalo vrijedi ne dolazi u Guantanamo. Za one koji dolaze da brane neke od pritvorenih, čuvari koriste termin "advokatski šljam".

Sasvim je jasno da u Gitmu vjeruju kako pritvorenici koriste advokate da bi komunicirali sa vanjskim svijetom. Tako je pisalo u al-Qaedinom priručniku koji nađen u Manchesteru 2000. godine: "Koristite posjete advokatskog šljama da komunicirate i razmjenjujete informacije sa braćom van zatvora".

  1. Reporteri nerealno predstavljaju Guantanamo. Mediji navodno dolaze otvorenih očiju, željni da saznaju šta se dešava. Daju im pratnju koja je uz njih od jutra do mraka, a odlaze bez zahvale domaćinima.

Vojska to zove efektom kameleona. Preuzimaju boje izdajnika.

  1. Pritvorenici još uvijek posjeduju vrijedne informacije. Harrison nam je objasnio: "U al- Qaedi, među Talibanima dolaze nove vođe, a mi ne znamo kako oni izgledaju. Često su to bivši saborci neprijatelja koji su ovdje. Dovedemo čovjeka koji crta portrete, dobijemo opis i to onda šaljemo na ratište".

Pitanje: "Koliko su pouzdani ti crteži nakon pet godina provedenih u zatvoru", ostalo je bez odgovora.

  1. Individualnost ne postoji. Svim zatvorenicima se obraća po broju.

  2. Čvrste činjenice je teško pronaći. "Primijetit ćete da govorimo nejasno. Ponekad je teško shvatiti o čemu govorimo. Ne smijemo pričati o specifičnostima. Koristimo približne vrijednosti, procjene. To su operativne mjere sigurnosti".

  3. U Guantanamu nema kontradikcija. Islam se tretira sa poštovanjem. Zatvorenici jedu halal hranu. Svaki zatvorenik, čak i onaj koji odbija saradnju, može dobit Kur'an ako želi. Ipak, ako ih upitate o osnovnim ljudskim pravima kao recimo "nevin dok se ne dokaže da je kriv", narednik kojem ne znate ni ime reći će vam o svim opasnostima koje predstavljaju ti ljudi.

"Dozvoljavamo im dva sata rekreacije dnevno, što je u skadu sa Ženevskom konvencijom," rekao nam je bezimeni član pratnje, ali je dodao i da bi pretraživali njihove ćelije "zatvorenici moraju izaći van kako bi pronašli oružje i informacije".

Ako pokušate dalje da istražujete ovu temu na višem nivou, vaš vodič će biti ukoren zbog davanja pogrešnih informacija.

  1. I zadnja lekcija: Posjetioci koji ne budu pratili oficijelne upute naracije, biće kažnjeni.

"Ispričajte ovu priču na neki drugi način i nikada se nećete vratiti ovdje", upozorio me jedan od vodiča tokom ručka.

Samo će vrijeme pokazati da li sam ovo ispričala kako treba."