Rješavanje svjetske krize
0

Kairo: Sastanak ministarske "kontakt grupe" za Siriju

FENA
Foto: AA
Foto: AA
"Kontak grupa" za Siriju, u kojoj su Iran, Egipat, Turska i Saudijska Arabija, sastaje se prvi put na ministarskom nivou u ponedjeljak poslijepodne u Kairu, objavili su iranski mediji.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi dolazi u ponedjeljak u Kairo da prisustvuje ovom skupu, javila je državna agencija Irna.

"Činjenica da se četiri velike zemlje u regionu sastaju kako bi razgovarale o ovom osjetljivom pitanju samo po sebi je pozitivan korak i mi se nadamo da će rezultati biti u skladu s interesima svih naroda u regiji", dodao je on.

"Kontakt grupa" od četiri velike regionalne sile zainteresirane za rješavanje sirijske krize formirana je u augustu na inicijativu egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Kako je javila agencija Fars, novi međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi trebalo bi također da prisustvuje ministarskom sastanku "kontakt grupe".

U grupu je uključen Iran koji su zapadnjaci isključili iz većine diplomatskih inicijativa za rješavanje sirijske krize zbog bezuvjetne podrške koju je Teheran pružao do sada Damasku.

Ostala tri člana grupe Egipat, Turska i Saudijska Arabija ocjenjuju da je odlazak sirijskog predsjednika Bašara el-Asada neophodan za rješavanje krize.