Svijet
0

Kairo: Demonstranti uspjeli napustiti džamiju Fetih u kojoj su bili zatočeni

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi grupe od oko 300 demonstranata, kojima su tokom sinoćnjih protesta protiv vojnog udara pripadnici grupe "Sjekiraši", sačinjene od bivših robijaša, onemogućili izlaz iz džamije Fetih u Kairu, uspjeli su napustiti džamiju zajedno sa vjernicima koji su tu obavili podne-namaz, jednu od pet redovnih dnevnih molitvi muslimana, javio je novinar agencije Anadolija.

Demonstranti koji su učestvovali u protestima protiv vojnog udara u Egiptu, kojim je svrgnut Muhammed Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik nakon vladavine Hosnija Mubaraka, nakon povlačenja sa trga Rabiatul Adevijje, bježeći pred nasilničkom grupom "Sjekiraši", sklonili su se u džamiju Fetih, gdje su ostali zarobljeni i tokom noći.

Imam u džamiji je nakon molitve pozvao okupljene vjernike da pomognu demonstrantima pri izlasku iz objekta, podsjećajući da su tu proveli noć.

Jedan od zatočenih u džamiji Usame Abu al-Hasan je kazao da su ih "Sjekiraši" i jedna grupa egipatskih vojnika držali zatvorene u džamiji i da su im kroz prozor prijetili oružjem.

Više od 300 pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji su učestvovali u demonstracijama za povratak na dužnost prvog demokratskim putem izabranog predsjednika u historiji te zemlje, nakon policijske intervencije ostali su zarobljeni u džamiji Fetih na trgu Ramzes u Kairu.