Svijet
0

Kadijević: Savjetnik sam koalicije u Iraku i imun sam na tjeralice i sudove

FENA
Veljko Kadijević
Veljko Kadijević
Bivši zapovjednik Jugoslavenske narodne armije (JNA), umirovljeni general Veljko Kadijević, optužen u Hrvatskoj za agresiju na Vukovar, kazao je za hrvatski portal Business.hr da ne strahuje od sudskog progona jer je imunitet stekao ulogom savjetnika vojne koalicije za Irak.

Business.hr tvrdi da je u vezu s bivšim jugoslavenskim ministrom obrane stupio nakon mjesec dana napornog truda, putem posrednika i da je razgovor obavljen telefonski u jednoj državi Europske unije.

"Hrvatska tjeralica uopće me ne zanima, mirno spavam. Hrvatske tužbe, da ih je i 33, a kamoli tri, nimalo me ne plaše. Ja sam samo spašavao jednu državu, koju su mnogi, poput hrvatskog predsjednika (Stjepana) Mesića, željeli razbiti", kazao je Kadijević (82).

U izjavi za portal Kadijević žestoko kritizira predsjednika Mesića, dok je zauzvrat pun hvale za prvog hrvatskog predsjednika, pokojnoga Franju Tuđmana.

Međunarodnu tjeralicu za Kadijevićem, protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice zbog ratnog zločina u Vukovaru, Hrvatska je 21. ožujka raspisala nakon što je beogradski tisak otkrio da je on vojni savjetnik međunarodne koalicije u Iraku.

Portalu je Kadijević potvrdio da je sada "savjetnik vojne koalicije u Iraku" i dodao kako to "ne znači da tamo stalno i boravi".

Kadijevićev je zadatak bio pronaći bunkere i vojnu tehnologiju koju je bivša SFR Jugoslavija izvozila bivšem iračkome predsjedniku Saddamu Husseinu.

"Logično je da su Amerikanci izabrali baš mene", rekao je Kadijević i pojasnio da je kao bivši prvi čovjek JNA imao precizne podatke o bunkerima Saddama Husseina, o vojnoj opremi i tehnologiji koju je SFRJ do početka 90-tih izvozio u Irak.

Samo 1989., vrijednost vojne tehnologije izvezene iz SFRJ u Irak iznosila je dvije milijarde i 400 milijuna dolara, prenosi portal.

Prema beogradskim izvorima krajem prosinca 1991. Kadijevića je posjetio Jimmy Moody, tada utjecajni èlan američkoga Kongresa, koji je 80-ih radio u veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Beogradu i tada navodno Kadijevića odveo u Washington za ad hoc savjetnika u Iraku tijekom prvoga Zaljevskog rata.

Valjda sam još tada stekao "imunitet", kako prema Haaškome sudu tako i prema hrvatskom sudu, povjerio je Kadijević Businessu.hr.

U izjavi portalu Kadijević napada Mesiæa kao osobu koja je manipulirala Tuđmana a 1991. je, navodno, paktirao sa sadašnjim srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem radi njegova dovođenja na vlast. Zauzvrat, Kadijević je vjerovao Tuđmanu jer se on uvijek "držao dogovora".

Kao primjer i dokaz portalu je dostavljen stenogram Kadijevićevih razgovora s Tuđmanom o zaustavljanju borbi u Šibeniku u ljeto 1991., iz kojih je razvidno da je Tuđman nadasve želio mir te je htio izbjeći rat, za koji je tada kazao da "znači užas, razaranje...".

No Mesić je čovjek kojemu Kadijević "nikada nije vjerovao", rekao je portalu i pojasnio da je u ključnim momentima Mesić "izmanipulirao Tuđmana". Tako je navodno Franjo Tuđman 9. siječnja 1991., na sjednici Predsjedništva SFRJ prihvatio odluku o rasformiranju paravojnih organizacija i predaju oružja područnim vojnim jedinicama, ali je pod utjecajem Mesića, Hrvatska vratila tek manji dio oružja. No kad je Tuđman to shvatio, "već je bilo kasno", rekao je Kadijević.

Kadijević optužuje Mesića i da je u srpnju 1991. dogovarao s Vukom Draškovićem "rušenje JNA i rukovodstva Srbije, s ciljem dovođenja Draškovića na vlast".

Business.hr navodi da Kadijević nije želio otkriti gdje se nalazi ne zato što bi strahovao od izručenja, već navodno radi vlastitog mira te je poručio svima da je, iako star, "prilično zdrav i imun na tjeralice i sudove".