Svijet
0

Kadijević kaže da mirno spava, nije znao za Ovčaru

FENA
Posljednji ministar odbrane SFRJ, umirovljeni general bivše JNA Veljko Kadijević kojega Hrvatska optužuje za ratne zločine rekao je u interviewu objavljenom u utorak kako niti on niti JNA nisu počinile ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i kako se ne bi pojavio pred Haškim sudom da odgovara za optužbe.

U interviewu Radio televiziji Srbija emitiranom u utorak, a snimljenom u Moskvi prije nekoliko dana, rekao je "da sve što je on radio i što je radila JNA dok je on bio ministar nije nikakav ratni zločin nego je bio pokušaj obrane zemlje i zato može mirno spavati".

Kadijević je kazao kako je "JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ koja se branila od napada paravojski i pokušala spriječiti nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni".

Kazao je da je "za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara saznao tek poslije umirovljenja, te da ga general Aleksandar Vasiljević koji je bio na čelu obavještajne službe o tom događaju nije informirao".

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 21. ožujka 2007. nalog za uhićenje Kadijevića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a dva dana kasnije, to je učinio i Interpol.

On se, kako je izjavio, neće odazvati eventualnom pozivu Haškog tribunala jer to "nije sud već politička institucija".

Kadijević (82) je rekao da je Beograd napustio kada su ga predstavnici toga suda prvi put kontaktirali, iako nije znao da li su bili zainteresirani da se on na sudu pojavi kao svjedok ili kao optuženi. Dodao je da se u Rusiji nalazi u svojstvu izbjeglice i "da se u toj zemlji osjeća kao među prijateljima".

U Moskvi je predstavio i svoju knjigu "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije".