Proljetni koncert
0

"Kad ja pođoh na Bembašu" u Haškom tribunalu

FENA
Haški tribunal
Haški tribunal
U Tribunalu u Hagu u petak je održan proljetni koncert na kojem su dva orkestra i hor izveli klasične i džez kompozicije kao i tradicionalne melodije iz bivše Jugoslavije.

U orkestrima i horu svirali su i pjevali sudije, tužioci, branioci i službenici Tribunala iz mnogih zemalja, uz pomoć kolega iz više drugih sudova u Haagu.

Pored dijela Vivaldija, Čajkovskog, Mocarta i džez kompozicije Telonijusa Monka, na programu su bile pjesme "Kad si bila mala, Mare", "Kad ja pođoh na Bembašu" i "Rasti rozmarin", a koncert je zatvoren melodijom "Svilen konac".

Uz holandskog sudiju Alphonsa Oriea i njegovog australijskog kolege Kevina Parkera, u horu su, između ostalih, pjevali i beogradski advokati Dragoljub Đorđević i Igor Pantelić.

Prva violina bio je njemački sudija Christoph Flugge, drugu violinu svirao je švicarski tužilac Stefan Waespi, a na violončelu ih je pratio sudija Stefan Trechsel, takođe iz Švicarske.

Izvođače je na današnjem, trećem po redu preduskršnjem koncertu, toplo pozdravilo više stotina zaposlenih u Tribunalu, javio je Radio Slobodna Evropa.