Svijet
0

Kaczynski: Putinov jezik podsjeća na jezik Nikite Hruščova

FENA
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski
Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina upućene Evropi podsjećaju na jezik prve ličnosti Sovjetskog saveza Nikite Hruščova iz vremena hladnog rata, ocijenio je poljski premijer Jaroslaw Kaczynski.

"To je jezik koji nije koristio ni Boris Jeljcin ni Mihailo Gorbačov, pa ni Leonid Brežnjev, ako se dobro sjećam. Bio je to Hruščov koji je koristio takav jezik", rekao je Kaczynski u razgovoru za državni radio PR1.

Vladimir Putin je ponovo oživio sablast hladnog rata prijeteći Evropi novim raketama ukoliko SAD rasporedi elemente proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj.

Amerikanci tvrde da češke i poljske baze, kojima se želi kompletirati već postojeće instalacije u SAD, Velikoj Britaniji i na Grenlandu, imaju za cilj da se odbrane od mogućih napada raketa dugog dometa koje dolaze s Bliskog istoka.

Američki predsjednik George W.Bush stigao je u ponedjeljak navečer u Prag, prvu etapu svoje evropske turneje. U utorak će u Heiligendammu, njemačkom turističkom mjestu, otvoriti samit G8 u prisustvu ruskog predsjednika.