Svijet
0

Kaczynski optužio Lecha Walensu da je bio agent komunističke policije

FENA
Lech Walensa
Lech Walensa
Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski optužio je historijskog vođu poljskog sindikata Solidarnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir 64-ogodišnjeg Lecha Walensu da je u mladosti bio saradnik komunističke političke policije SB.

U intervjuu koji je u srijedu objavila privatna televizija Polsat predsjednik Kaczynski je započeo polemiku oko ove kontroverzne epizode iz Walensinog života, uprkos tome što je presudom poljskog pravosuđa 2000. godine oslobođen optužbi za saradnju sa SB-om.

Predsjedniku je bilo postavljeno pitanje u vezi s jednom knjigom koja uskoro izlazi iz štampe, a u kojoj dva desničarska historičara optužuju Lecha Walensu da je 1970-ih potpisao izjavu o saradnji sa SB-om, pod kodnim imenom "Bolek". Lech Kaczynski je izjavio da je bivši vođa Solidarnosti bio "agent s imenom Bolek".

"Njegova biografija nije izuzeta od nekih slabosti, iako je 1980-ih Walensa, izvjesno, bio vođa nacije", izjavio je Kaczynski. "Demokratsko društvo ima pravo da zna istinu", dodao je on.

Lech Kaczynski i njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski su bili bliski saradnici Lecha Walense u vrijeme Solidarnosti, prije nego što su se posvađali s njim kada je izabran za predsjednika republike 1990. godine.

Lech Walensa je javno priznao da je potpisao "jedan papir" na policiji nakon jednog od njegovih mnogobrojnih hapšenja kao radnika koji je protiv režima, ali je uvijek smatrao da je apsurdna svaka optužba za saradnju s komunističkom policijom.