Afganistan
0

Kabul: Privedeno pet pobunjenika sa 10 tona eksploziva

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Afganistanske snage sigurnosti u Kabulu privele su pet pobunjenika koji ji su kod sebe imali 10 tona eksploziva kojim su namjeravali da upotrebe u velikom napadu na prometne oblasti prijestonice, izjavio je portparol afganistanskog Nacionalnog direktorata za sigurnost Šafikulah Tahiri.

"Da je upotrebljena, ova količina eksploziva je mogla uzrokovati velike žrtve", kazao je Tahiri.

Eksploziv je pronađen u predgrađu Kabula u 400 vreća koje su bile sakrivene ispod gomila paradajza u zadnjem dijelu kamiona.

"Uhvaćena su trojica pakistanskih terorista i dvojica njihovih afganistanskih saradnika koji su stavili eksploziv u vreće od paradajza", rekao je Tahiri, prenosi Reuters.

On je dodao da su uhapšene obučavali pripadnici pakistanskih talibana koji imaju jake veze s afganistanskim talibanima.

Afganistanski zvaničnici već dugo optužuju Pakistan da koristi pobunjeničke grupe, poput afganistanskih talibana, kao svoje zastupnike u Afganistanu.

Pakistanska vlada negira da podržava ili pruža utočište pobunjenicima na svojoj teritoriji.

Pobunjenici su ove nedjelje pokrenuli koordinirani napad na četiri pokrajine i gađali dijelove Kabula u kojima se nalaze diplomatska predstavništva i zgrade vlade raketama i puščanom paljbom, u, kako su rekli, znak odmazde zbog toga što američki vojnici zlostavljaju Afganistance.

Afganistanski talibani su preuzeli odgovornost za ove napade i najavili da narednih mjeseci planiraju slične napade.

Ovi napadi su odraz otpornosti pobunjenika skoro 11 godina poslije zbacivanja talibana s vlasti u Afganistanu.