Svijet
0

Južnokorejski predsjednik oštriji prema Pyongyangu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak pozvao je sunarodnjake u ponedjeljak na nacionalnu solidarnost zbog prijetnji vojnom agresijom iz Sjeverne Koreje, ističući da Pyongyang želi izazivanjem podjele među Južnokorejcima stvoriti priliku za napad.

Myung-bak je pojačao retoriku prema sjevernom susjedu nakon njegova dva ovogodišnja oružana napada na Južnu Koreju, što je dovelo do najveće napetosti na Korejskom poluotoku od završetka rata između dvije zemlje (1950-1953).

Nakon prijetnje Pyongyanga prošle sedmice da je spreman na "sveti rat" protiv Južne Koreje, Myung-bak je poručio da će njegova zemlja uzvratiti "nemilosrdnim kontraudarom", podsjeća agencija Reuters.

"Ne smijemo dozvoliti podjele u situaciji kad je ugrožena nacionalna sigurnost i naš opstanak", naglasio je Li Myung-bak u obraćanju naciji preko radija.

Analitičari primjećuju da je predsjednik sada mnogo oštriji u odgovorima na provokacije iz Pyongyanga, tumačeći to njegovom željom da primiri kritičare u zemlji, koji su mu zamjerali da nije bio dovoljno odlučan prilikom oružanih napada iz Sjeverne Koreje, prije mjesec dana na jedan otok i proljetos kada je potopljen južnokorejski brod sa 46 mornara.

Vladini krugovi u Seoulu procijenili su da bi Sjeverna Koreja u idućoj godini mogla napasti pet južnokorejskih otoka u Žutom moru.