Svijet
0

Južnokorejska vlada podnijela ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejska vlada, pod vatrom sve učestalijih kritika zbog davanja suglasnosti na daljnji uvoz američke govedine, podnijela je u utorak ostavku predsjedniku Leeju Myung-Baku, saopćila je premijerova press služba.

"Premijer i ministarski kabinet podnijeli su ostavke kako bi snosili odgovornost zbog nedavnih događaja", javio je isti izvor.

Prema novinskoj agenciji Yonhap, koja navodi izvore bliske predsjedniku, predsjednik Lee bi mogao prihvatiti zamjenu nekoliko članova ekipe premijera Han Seung-Sooa.

Deseci hiljada demonstranata ustali su posljednjih sedmica protiv odluke, koju je u aprilu donio Seul, o ponovnom pokretanju uvoza američke govedine, čak i one od grla starijih od 30 mjeseci, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo stanovništva zbog straha od velikog rizika da se u zemlju unese bolest kravlje ludilo.

Za večeras je tim povodom zakazano masovno okupljanje stanovnika Seula sa svijećama. Očekuje se da će na ulice izaći oko milion ljudi.

Protest se poklapa i sa 21. godišnjicom od prodemokratskih manifestacija koje su dovele do pada tadašnjeg vojnog režima i do usvajanja direktnog načina biranja predsjednika.

Vlasti su poduzele opsežne mjere sigurnosti kako bi se izbjegli eventualni ispadi i nasilje.

Predsjednik Lee Myung-Bak suočava sa s najvećom krizom od preuzimanja svoje funkcije u februaru, a njegova popularnost ne prestaje da pada.