Johannesburg
0

Južnoafrikanci napali imigrante iz afričkih zemalja

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
U napadu koji su izveli Južnoafrikanci na imigrante iz afričkih zemalja u Johannesburgu povrijeđeno je najmanje pet osoba, a javnost se sve više plaši talasa ksenofobije, koji je zahvatio ovu zemlju nakon Svjetskog prvenstva u nogometu.

Lokalni mediji su javili da su povrijeđeni imigranti iz Zimbabvea i Mozambika, dok je peta žrtva bio Južnoafrikanac kome napadači nisu povjerovali da je lokalni žitelj.

Napad se dogodio u Kaja Sendsu tako što je neko opljačkan, a to je izazvalo bijes mještana prema stracima, naveli su očevici.

Južnoafrikanci već duže vrijeme optužuju imigrante da im oduzimaju radna mjesta i kuće, ali je animozitet "stavljan na stranu" u vrijeme Svjetskog kupa u nogometu, kako bi Južna Afrika pokazala svijetu svoje najbolje izdanje, naveo je Reuters.

U napadima na imigrante tokom 2008. godine poginule su 62 osobe i poljuljano je povjerenje investitora. Novi talas ksenofobije mogao bi da uništi sve ono što je ta zemlja pokazala tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu, navodi britanska novinska agencija.

Imigranti čine više od 10 procenata stanovništva u Južnoj Africi.