Svijet
3

Južnoafrikanci mole za Mandelu u bogomoljama, na stadionima, u dvoranama....

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Stanovnici Južnoafričke Republike učestvuju danas u danu molitve za preminulog predsjednika Nelsona Mandelu.

Aktuelni predsjednik Jacob Zuma molit će se za Madibainu dušu u metodističkoj crkvi u Johannesburgu a prisustvovat će i drugim multireligioznim služenjima koja su planirana tokom dana.

Državna misa zadušnica održat će se u utorak prije sahrane koja će biti održana 15. decembra.

Zuma je apelovao na Južnoafrikance da idu na stadione, u dvorane, crkve, hramove i sinagoge i prisjete se svoga vođe.

"Trebamo, dok žalimo, da podignemo naš glas, da pjevamo, plešemo i radimo što god želimo, te na taj način proslavimo život nastao revolucijom a u kojoj smo zadržali duh slobode i koji nas je doveo do novog društva. Zapjevajmo za Madibu", rekao je Zuma.

Stanovnici širom zemlje već se okupljaju na javnim mjestima kako bi se prisjetili svega onoga što je Madiba napravio za njih i pomolili se za njegovu dušu. Centralno mjesto žalosti je u Mandelinoj kući u Johannesburgu gdje se nalazi na hiljade svijeća i cvijeća.

Mandelino tijelo ležat će u srijedu, četvrtak i petak u srcu južnoafričke vlade, Union Buildingsu u Pretoriji. Osobe iz javnog života fomirat će liniju i počasnu stražu kada njegovi ostaci budu prebačeni. Posmrtni kovčeg s Mandelinim tijelom proći će ulicama Pretorije tri dana prije sahrane.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i njegova supruga Michelle trebali bi prisustvovati misi zadušnici koja će biti održana u utorak, zajedno s bivšim američkim predsjednicima Georgeom W Bushom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom.

Centralna misa bit će održana na stadionu FNB-a u Johannesburgu.