Svijet
0

Južnoafrički predsjednik: Mandela je preminuo u miru svoga doma

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, izjavio je večeras obraćajući se putem državne televizije, da je bivši južnoafrički lider Nelson Mandela, preminuo u miru svoga doma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mandela je 1. septembra otpušten iz bolnice i poslan na kućno liječenje.

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela (95) nakon što je 8. juna hospitaliziran u bolnici u Pretoriji zbog plućne infekcije, preminuo je večeras u 8,50 sati po lokalnom vremenu.

U posljednje dvije i pol godine to je bila njegova četvrta hospitalizacija zbog problema s plućima. Mandela, kojeg iz milja zovu Madiba, 18. je jula proslavio 95. rođendan.

Simbol borbe protiv rasne diskriminacije Nelson Mandela, rođen je 18. jula 1918. godine kao sin poglavice plemena Tembu u Juznoafričkoj Republici. 

Mandela je studirao pravo na Fort Hare Universite College. Ipak, školovanju je dao ljapauzu zbog studentskih protesta protiv tadašnjeg državnog aparthejda, koje je sam organizirao. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu Witwaterstrand 1942. godine, postao je prvi advokat crnac u Južnoafričkoj Republici. Mandela je 1948. godine pristupio Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), formiranom s ciljem borbe protiv rasne diskriminacije crnaca, a 1950. godine imenovan je za predsjednika kongresa. 

Mandela je, zbog svoje borbe protiv državnog aparthejda u Južnoafričkoj Republici, prvi put bio uhapšen 5. augusta 1962. godine, a ukupno 27 godina svog života proveo je u zavtorima. Borba protiv rasizma je brzo zavlada cijelim svijetom, a Mandela je postao simbol ove borbe, te je 1999. godine, proglašenjem amnestije tadašnjeg šefa države Willema de Klerka, bio oslobođen u svojoj 71. godinu. 

Nakon izlaska iz zatvora Mandela je naporno radio na uspostavi demokratske Južnoafričke Republike, a 18. marta 1992. godine na prijedlog de Klerka, od strane naroda izglasan je ustavni amandman koji crncima garantuje jednaka prava. Tako je Mandela uspio u svom cilju. 

Nakon izglasanog amandmana Nelson Mandela je izabran za predsjednika Južnoafričke Republike, te je zakletvo 10. maja 1994 postao i prvi crni predsjednik zemlje. Mandela je u toku petogodišnjeg obavljanja funkcije šefa države formirao novi ustav, te pokrenuo "komisiju za istinu i pomirenje", čiji je cilj bio istraživanje kršenja ljudskih prava. Mandela je također tokom svog mandata pridavao veliku važnost reformi zemljišta, borbi protiv siromaštva i pojačavanju zdravstvenih usluga. Odbio je drugu kandidaturu na mjesto predsjednika Južnoafričke Republike, a na njegovo mjesto došao je Thabo Mbeki. 

Nakon što je napustio predsjedničku dužnost, Mandela je osnovao fondaciju pod svojim imenom, koja je vodila borbu protiv siromaštva i HIV-a i AIDS-a. Kasnije se povukao i živio u rodnom selu Qunu. Mandela je 2011. godine hospitaliziran, zbog ustanovljenih respiratornih infekcija. 

Dobitnik je velikog broja nagrada za doprinos miru, a zbog napora i "uklanjanja državnog aparthejda mirovnim putem i postavljanja temelja za demokratsku Afriku", zajedno sa de Klerkom, 1993. godine dobitnik je Nobelove nagrade za mir.