Svijet
0

Južnoafrički plaćenici čuvaju Gadafijevog sina Saifa al-Islama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa južnoafričkih plaćenika još je u Libiji i pokušava izvući Saifa al-Islama, sina Moamera Gadafija, piše južnoafrički dnevnik Beeld.

Drugi južnoafrički list, Rapport, prenoseći neimenovane izvore, piše da su u nedjelju jedna ili više južnoafričkih organizacija povezanih s Gadafijem vrbovale 19 plaćenika iz Južoafričke Republike kako bi osigurali zaštitu pukovnika i njegove porodice, prenose u četvrtak agencije.

Saif al-Islam kojeg je Gadafi izabrao za svog nasljednika, pobjegao je iz Tripolija s ocem i bratom Mutassimom tokom bitke i sakrio se u Sirtu. Bivši libijski vođa i Mutassim su ubijeni, a Saif je umakao snagama Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Po izjavi jednog tuareškog vođe, Saif al-Islam je u utorak došao na granicu Nigera kako bi se ondje sklonio.

Beeld piše da su avioni stacionirani u Johannesburgu i Šarjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima radi prijevoza plaćenika i eventualno Saifa al-Islama, kada to prilike budu dopustile.

Krajem augusta novine su objavile da je grupa Južnoafrikanaca u konvoju iz Tripolija u Niamey prevezla zlato, devize i dijamante Gadafijeve porodice. Mjesec dana poslije, južnoafrički plaćenici su također pomogli Gadafijevoj supruzi Safiji, njenoj sestri Ajši i dvama sinovima Hanibalu i Muhamedu da se sklone pred napredovanjem pobunjeničkih grupa, navodi Beeld.

Rapport u nedjelju piše da su najmanje dvojica južnoafričkih plaćenika ubijena u napadu NATO-ova aviona na Gadafijev konvoj. Neki su ranjeni, a neki se još skrivaju u Libiji. Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati ove informacije.