Svijet
0

Južnoafrička Republika proslavlja 94. rođendan Nelsona Mandele

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnoafrička Republika proslavlja 94. rođendan Nelsona Mandele, ikone borbe protiv apartheida.

Pjesmom mu je sve najbolje poželjelo 12 miliona južnoafričkih školaraca koji su jutros tačno u 8 sati po lokalnom vremenu u školama zapjevali rođendansku pjesmu.

Pjesma je završila riječima "volimo te oče", a pjesmu i čestitke istodobno su prenosile sve južnoafričke radio stanice.

Na inicijativu Mandeline zaklade, 18. jula postao je Mandelin dan, dan koje odnedavno Ujedinjene nacije (UN) priznale i smatra se svjetskim danom kada se svijet poziva da 67 minuta posveti pomoći svojim bližnjima, u skladu s vrijednostima za koje se cijeli život zalagao i još uvijek se zalaže prvi crnački predsjednik Južnoafričke Republike.

Spomenutih 67 minuta neki su iskoristili kako bi ofarbali zidove neke škole, drugi su počistili park ili pomogli štićenicima doma penzionera, odajući na taj način počast godinama što ih je Mandela posvetio svojoj političkoj borbi.

Dobre želje za rođendan Mandeli stižu sa svih strana svijeta. Među ostalima američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle čestitali su mu i izrazili divljenje njegovoj čeličnoj volji i ustrajnosti.

Mandela će rođendan proslaviti u krugu porodice u svom domu u Qunu, selu u kojem je proveo djetinjstvo i u kojem danas provodi najviše vremena, prenosi Hina.