Svijet
0

Južnoafrička ministrica policiji: "Pucajte da biste ubili"

FENA
Južnoafrička policija mora pucati da bi ubila i zanemariti pravila u borbi protiv domaćega i dosad najgoreg kriminala u svijetu, izjavila je ministrica u vladi.

"Morate ubijati kopilad (kriminalce) ako zaprijete vašoj zajednici. Ne morate se brinuti zbog pravila", izjavila je zamjenica ministra za sigurnost Susan Shabangu.

"Ne želim hice upozorenja, morate ispaliti jedan hitac i to mora biti smrtonosni hitac", poručila je ona policajcima, prenijele su novine Star u četvrtak, javlja Reuters.

Južna Afrika pati od skoro najviše stope nasilnog kriminala u svijetu, s ubistvima, otmicama i silovanjima na skoro svakodnevnoj osnovi.

Policijske brojke pokazuju da bude ubijeno oko 200.000 ljudi godišnje, što je izazvalo gnjev javnosti zbog nesposobnosti vlasti da pruži sigurnost.

Shabangu je izjavila na skupu o borbi protiv kriminala u Pretoriji: "Želim uvjeriti načelnike policijskih stanica, muškarce i žene iz policije da imaju dozvolu ubiti te kriminalce."

"Neću tolerirati nikakva patetična opravdanja za nesposobnost da se bavi takvim kriminalom, dato vam je oružje, sada ga koristite. Ako kriminalci zaprijete policiji ili životima nevinih muškaraca, žena i djece, moraju biti ubijeni", kazala je.