Provokacije se nastavljaju
0

Južna Koreja "slučajno" ispalila granatu, Sjeverna nije reagirala

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države i Južna Koreja održavaju u vodama zapadno od Korejskog poluotoka zajedničke vojne vježbe, a zasad se sve odvija prema predviđenom planu.

Reakcija iz Sjeverne Koreje nema, ali je zato iz Južne Koreje stiglo priznanje o "slučajno" ispaljenoj granati. Tvrde da je granata pala u njihove teritorijalne vode te kako su o incidentu izvijestili sjeverne susjede. Pjongjang na incident nije reagirao.

Vojnim vježbama se protivi Kina i zbog njih je Sjeverna Koreja dan ranije zaprijetila "nepredvidljivim posljedicama". Vježbe su pokrenute manje od sedmice dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala južnokorejski otok u blizini sporne morske granice između dviju država pri čemu je poginulo četvero ljudi.

Dužnosnik američkih snaga u Koreji rekao je za Reuters da se nuklearni nosač aviona USS George Washington pridružio četverodnevnim vježbama. George Washington prevozi 75 borbenih aviona i ima više od 6.000 članova posade. Pridružit će mu se još najmanje četiri ratna broda.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je svojim ministrima i saradnicima da tokom vježbi budu spremni na nove "provokacije" Sjeverne Koreje. "Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja učiniti nešto neočekivano, pa vas molim da se pripremite za to sarađujući sa zajedničkim korejsko-američkim snagama", rekao je Lee.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane potvrdio je da su se u nedjelju u blizini južnokorejskog otoka Yeonpyeonga, koji je Pjongjang granatirao u utorak, čule detonacije iz daljine, iz smjera Sjeverne Koreje.

To je mogla biti topnička vatra, rekao je. Vlasti su zbog toga zapovijedile stanovnicima otoka da se sklone u skloništa. "Zapovijed je povučena kada su detonacije prestale", rekao je glasnogovornik. Vazdušna opasnost trajala je 40-ak minuta.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je ranije da se u blizini otoka čula topnička vatra. Otok se nalazi u neposrednoj blizini sporne morske granice između dviju Koreja, zapadno od poluotoka.

Uzbuna je oglašena nakon što su SAD i Južna Koreja u nedjelju započeli četverodnevne vojne vježbe u Žutom moru u kojima sudjeluje i nosač aviona USS George Washington.

Sjeverna Koreja je u nedjelju zaprijetila da će ponovo napasti budu li SAD i Južna Koreja povrijedili njene teritorijalne vode, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.