Svijet
0

Južna Koreja pristala na razgovore sa Sjevernom Korejom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južna Koreja u četvrtak je pristala na vojne razgovore na visokom nivou sa suparničkom Sjevernom Korejom, označavajući značajan prodor u krizi na Korejskom poluostrvu i povećavajući mogućnost obnove razgovora o pomoći u hrani u zamjenu za razoružanje.

Portparol ministarstva odbrane u Seulu izjavio je da još nije odlučeno kada će se međukorejski razgovori održati na ministarskom nivou, kako je predložio Pyongyang u depeši Seulu.

Zvaničnik ministarstva za ujedinjenje izjavio je da je Pyongyang ustupio pred južnokorejskim zahtjevima da se razgovara i o potonuću jednog od njenih ratnih brodova u prošloj godini kao i o smrtnonosnom napadu na južnokorejsko ostrvo, javila je novinska agencija Yonhap, prenosi Reuters.

Napadi, te objave Sjevera o napretku u programu obogaćivanja urana što otvara drugu fazu u stvaranju nuklearne bombe, povećali su napetosti na podijeljenom poluostrvu na najviše nivoe u više godina.

"Vlada također planira predložiti razgovore o denuklearizaciji na najvišem nivou", izjavio je portparol ministarstva odbrane, dodajući da je Seul pristao na prijedlog Sjevera o preliminarnim razgovorima kao pripremi za razgovore na visokom nivou.

Pyongyang je skoro svakodnevno nudio razgovore od početka godine. Seul je ranije odbijao te mirovne ponude kao neiskrenu propagandu, tvrdeći da Sjever samo nastoji da dobije pomoć.

U okviru svojih zahtjeva za međukorejskim dijalogom, Seul tvrdi da Sjeverna Koreja mora pokazati iskrenost prema pitanju denuklearizacije, kako je dogovoreno na osnovu sporazuma iz 2005. godine.

Južnokorejski mediji javili su kako se u sjevernokorejskoj ponudi pominje da je Seul slobodan da odluči o temi, vremenu i mjestu razgovora, javila je tv-stanica YTN.

Washington tvrdi da je dijalog Sjevera i Juga preduslov za nastavak šestostranih razgovora, koji uključuju dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kinu, Japan i Rusiju. Pyongyang je napustio razgovore o pomoći u zamjenu za razoružanje u 2009. godini, proglašavajući ih propalim.

Američki ministar odbrane Robert Gates prošle je sedmice zadržao mogućnost nastavka šestostranih pregovora ako Sjeverna Koreja prekine s provokacijama i ispuni svoje obaveze.