Napetost raste
0

Južna Koreja prijeti surovom odmazdom na vojnu provokaciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja je saopćila da je imala redovne vojne vježbe uz zapadnu obalu prije nego što je Sjeverna Koreja počela u utorak artiljerijsku paljbu po južnokorejskom otoku, ali Seoul tvrdi da vježba bojevog gađanja nije bila usmjerena prema sjevernom susjedu.

"Održavali smo uobičajene vojne vježbe i naša proba gađanja bila je uperena prema zapadu, ne prema sjeveru", rekao je jedan južnokorejski vojni dužnosnik čije ime agencija Reuters ne navodi.

Reuters podsjeća kako je Sjeverna Koreja saopćila da je Južna Koreja prva počela paljbu i inicirala "brzu vojnu akciju" sjevernokorejske vojske.

Sjevernokorejska vojska je u utorak oko jedan sat popodne po lokalnom vremenu zasula artiljerijskim granatama južnokorejski otok Yeonpyeong koji je nalazi u zapadnom pograničnom području u moru između dvije Koreje. Granate su pale i na južnokorejsku vojnu bazu.

Južnokorejska vojska je uzvratila artiljerijsku paljbu i podigla pripravnost vojske i borbenih aviona F-16, javile su svjetske agencije pozivajući se na vijesti južnokorejske agencije Yonhap i televizije YNT.

Prema prvim informacijama, poginula su dva južnokorejska marinca, a najmanje dva civila i još desetak vojnika je ranjeno. Otok je ostao bez struje i oko 1.600 stanovnika je evakuirano u zaklone, saopćili su lokalni dužnosnici.

Televizija je objavila snimke više požara koji bukte na otoku, a agencija Reuters prenijela izjave očevidaca da sa napadnutog otoka stanovništvo bježi ribarskim čamcima.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopćilo da je riječ o "smišljenom i planiranom napadu", o "jasnoj vojnoj provokaciji" na koju bi mogla da uslijedi "surova odmazda".

Također je ocijenilo da je Sjeverna Koreja prekršila primirje iz 1953. s kraja Korejskog rata, koji zapravo još nije tehnički završen jer dvije zemlje nisu sklopile mirovni sporazum, već samo dogovorile primirje.

Južna Koreja je također saopćila da na neodređeno vrijeme odgađa planirane razgovore predstavnika Crvenog križa s obje strane podijeljenog Korejskog poluotoka koji su bili najavljeni za četvrtak u graničnom južnokorejskom gradu Munsanu.

S druge strane, Sjeverna Koreja je optužila Seoul i Washington da jačaju vojne veze i ocijenila da je to uvod u invaziju na ovu komunističku državu. U uvodnom komentaru sjevernokorejske agencije KCNA je rečeno da se radi o "jačanju alijanse za agresiju", a za Washington je rečeno da je "arhikriminalac koji prijeti miru i stabilnosti u regiji".

U uvodniku agencije KCNA je spomenuta najava američkog ministarstva osbrane da će biti izvedeni zajednički američko-južnokorejski manevri uz sudjelovanje američkog nosača aviona na nuklearni pogon "Georgea Washingtona".

Južna Koreja je ove godine imala više vojnih vježbi s američkim snagama u području gdje je u martu ove godine sjevernokorejska strana torpedirala južnokorejski ratni brod na kome je ubijeno 46 mornara.

Agencije primjećuju da je do današnjeg sukoba došlo u vrijeme pojačanih napetosti i pozornosti nakon izjave sjevernokorejskih dužnosnika da imaju novi pogon za obogaćeni uran.

Time su dodatno alarmirani ne samo Južna Koreja i zemlje u regiji već i svjetske sile koje teže da se Sjeverna Koreja odrekne svoga nuklearnog programa za koji sumnjaju da je usmjeren ka stvaranju nuklearnog oružja, a Pyongyang tvrdi da je isključivo za miroljubive svrhe.

Današnji sukob, jedan od najsnažnijih od Korejskog rata, dogodio se u vrijeme dok se u Pekingu nalazi izaslanik SAD-a Stephen Bosworth, koji je na regionalnoj turneji s ciljem omogućavanja nastavka razgovora šest nacija o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje. Bosworth je zbog današnjeg sukoba odbacio tu mogućnost.

Zabrinutost zbog situacije su izrazili Kina, Japan, Rusija, SAD i svi su, uz osude zbog sukoba, uputili pozive i Pyongyangu i Seoulu za neodložan prekid razmjene vatre i neprijateljskih akcija.