Svijet
0

Južna Koreja poziva Sjevernu na nastavak pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u srijedu na obnavljanje šestostranih razgovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, što je očigledan gest smirivanja jer je do sada odbijao bilo kakav razgovor bez "iskrenog" napora Pyongyanga.

"Nemamo drugog izbora nego da riješimo pitanje uništavanja sjevernokorejskog nuklearnog programa diplomatskim putem", izjavio je predsjednik Lee, prenio je AFP.

Na kineski prijedlog da se obnove šestostrani pregovori između dvije Koreje, SAD-a, Kine, Japana i Rusije, Seoul je, kao Washington i Tokio, odgovorio kako bi Pyongyang trebalo da prethodno pokaže "iskreni" napor.

Izgleda da je predsjednik Lee ublažio kruti stav koji je imao nakon sjevernokorejskog bombardiranja jednoga južnokorejskog otoka krajem novembra i ocijenio da međunarodna zajednica ne treba gubiti vrijeme u vezi s denuklearizacijom Sjeverne Koreje jer je Pyongyang obećao da će u 2012. godini, kada se obilježava stota godišnjica rođenja osnivača zemlje Kim Il-sunga, zemlja postati "velika, moćna i prosperitetna".

Predsjednik je također ocijenio da ujedinjenje dviju Koreja nije "tako daleko" i da ministarstvo za ujedinjenje treba učiniti više da uvjeri stanovništvo u prednosti takvog ujedinjenja.