Svijet
0

Južna Koreja: Potvrđeni pregovori s talibanima

FENA
Vlada Južne Koreje potvrdila je svoje direktne pregovore s pobunjenim talibanima koji već skoro mjesec dana drže 21 korejskog taoca, ali nije objavila pojedinosti razgovora.

Afganistanski dužnosnik je rekao kako se pregovori održavaju na području pod kontrolom afganistanske vlade u pokrajini Ghazni, javila je u subotu Hina.

"Imali smo prvi susret s talibanima kasno prošle noći", rekao je novinarima Chun Ho-sun, glasnogovornik Južnokorejskog predsjednika.

Južnokorejski dužnosnici kažu kako imaju malo mogućnosti udovoljiti zahtjevima otmičara da se taoci zamijene za uhapšene pobunjenike.

Talibani su ubili dva taoca muškarca koji su bili dio grupe od 23 osobe koje je poslala jedna kršćanska crkva iz Seoula u humanitarnu misiju. Od preostalih talaca njih 18 su žene.

Vlada afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia isključila je bilo kakvu razmjenu zatočenika nakon što je oštro kritizirana zbog oslobađanja grupe talibana u zamjenu za italijanskog novinara u martu.

Dužnosnici afganistanske vlade kažu kako bi za spašavanje talaca mogla biti upotrijebljena sila ukoliko ne uspiju pregovori, a u Ghazni su poslani vojnici.

Talibani su podijelili taoce u nekoliko grupa i kažu kako bi upotreba sile ugrozila njihove živote.